Med en minibet kan du få attraktiva pottodds

SPORTBLADET

Förra helgen var jag på kasinot i Sundsvall och satt med i ett cashgame, pottlimit hold’em med mörkar på 20-20 kronor. Sällskapet var trevligt och stämningen god, och jag lyckades gå med ett blygsamt plus.

Det blev en intressant giv, som återges i veckans spelexempel. Dessutom är pottlimit en satsningsform som ställer sina speciella krav; det finns anledning att så småningom ta upp den här i spalten.

Ett återkommande problem

I förra lektionen visade jag på standardtolkningen av en ”misstänkt” liten bet, och hur en sådan bet kan användas mot såväl goda som dåliga motspelare beroende på hur de läser dig. Men det finns faktiskt ännu ett användningsområde för en minibet.

Ett återkommande problem i poker är när du i en satsningsrunda talar först med en hand som du misstänker just då bara är näst bäst, eller med en chansartad draghand som en hålstege, men ändå gärna vill hålla dig kvar och ta den lilla chansen att pricka in den vinnande handen.

Problemet är då detta: om du i ett sådant läge checkar kommer sannolikt motspelaren att beta hårt och tvinga dig att kasta din hand; och om du istället betar rejält kan det visa sig vara pengar i sjön, när motspelaren synar och nästa kort inte hjälper dig.

Lösningen? Lägg in en minibet i stället.

Med en liten men dock bet tar du samtidigt både initiativet och en hanterbar finansiell risk. Höjer motspelaren kraftigt kan du släppa din hand och rycka på axlarna; och synar han har du fått det du ville ha, en billig möjlighet att förbättra din hand och i förlängningen vinna en större pott. Dessutom finns ju också den lilla chansen att han – om bordet ser hotfullt ut och en starkare hand än motspelarens är fullt tänkbar – lägger sig och ger dig potten.

”Bromsa” motspelaren

Vad du alltså i ett sådant läge många gånger, om än långtifrån alltid, kan uppnå med en minibet är att ”bromsa” motspelaren: han eller hon blir tveksam inför din misstänkt låga bet och vågar inte höja av rädsla för en kontrahöjning, men är samtidigt ovillig att lägga sin hand. Alltså återstår alternativet med en syn, vilket du kan leva med.

Tricket med minibeten är ju att du samtidigt har gett dig själv attraktiva pott­odds!

Dan Glimne är författare till Pokerhandboken och kommentator i Pokermiljonen på TV 4.

Analysen

ARTIKELN HANDLAR OM

Poker