Actionsportlistan

SPORTBLADET

Med Anders Neuman

1 Rune Glifberg Skateboard

I över 20 år har Rune varit involverad i dansk skateboarding och de senaste 16 som skateboardproffs. Rune blev proffs som vertramps-åkare men har på sistone mest skejtat klassiska bowls och pooler. En form av skating som visats mycket i spelfilmer de senaste åren, däribland”Lords of Dogtown”. Herr Glifbergs signum har alltid varit hans fantastiska stil i kombination med tekniska tricks. Därför är det alltid en fröjd för ögat att se honom åka skateboard.

Förra året tog han ställning för bevarandet av Christiania i Köpenhamn och deras skatepark som hotades av rivning. Han döpte helt enkelt sin skomodell till ”Forsvar” för att uppmärksamma problemet. Hans enkla anledning till ställningstagandet var att Christiania kunde bidra med en alternativ form av leverne i vår lätt statiska värld där det ena blir alltmer likt det andra.

2 Janna Meyen Snowboard

Hon har över tio medaljer i X-Games och 1991 vann hos US Open som trettonåring. Nu sexton år senare är hon fortfarande med i toppen och fightas om medaljerna.

3 X-Games Actionsport-event

Nästa vecka drar actionsportens egen vinterolympiad igång i Aspen, USA. Sverige representeras av Hampus Mosesson i slopestyle på snowboard, Jon Olsson och Jacob Wester i slopestyle på skidor och Lars Lewén i Skier-Cross.

4 Kjersti BuaasSnowboard

I vårt grannland Norge är Kjersti en folkkär profil som syns både på pallen i de största tävlingarna och som engagerad i biståndsarbete i Afrika. Kanske något för våra svenska profiler att ta efter.

5 Åre Skidort

Nu har snön börjat trilla ner i Åre och de senaste dagarna har beskrivits som de bästa på flera år. Men kom ihåg att ta med lavinsändare, sond och spade ut i nysnön.

6 Andreas Wiig Snowboard

Andreas vann ”The Honda Sessions” i Vail, USA, den gångna helgen med ett åk som kan vara ett av de bästa någonsin i en slopestyle tävling. Det innehöll bland en ”Backside Rodeo 1?080” och en ”Switch Backside 900”.

7 Grete Eliassen Skidor

Norskbördiga Grete är av många ansedd att vara den bästa kvinnliga skidjibb­ern. I Aspen under nästa vecka har hon chans att vinna X-Games för tredje året i rad.

8 Jonas Carlsson Snowboard

Trots att Jonas, enligt egen utsago, gjorde sitt livs åk i en tävling räckte det bara till en sjätteplats i Vail. Men om han fortsätter med såna tävlingsåk ska nog en pallplats i en stor tävling inte vara långt borta.

9 Burton European Open Snowboard-tävling

n? I morgon startar Europas största öppna snowboardtävling i Laax, Schweiz.

I motsats till de flesta andra stora tävlingar är det här inte en inbjudningstävling utan de nya hungriga åkarna har chans att kvala in och får tävla mot proffsen.

10 Nyjah Huston Skateboard

I skateboardvärlden dyker det ständigt upp nya, unga åkare. Nyjah blev proffs redan som tioåring och har sedan dess synts flitigt på tidningsomslag, i filmer och nu senast som en egen karaktär i Tony Hawks skateboardspel.

Citatet

Anders Neuman