Säger man inte nej så menar man ja

SPORTBLADET

Alla som hängt med något sånär i den politiska retoriken de senaste tio åren vet en sak:

Säger man inte nej så menar man ja.

Får du en fråga om något viktigt, ett erbjudande exempelvis, kan du inte säga att du inte har tänkt i de banorna (det betyder ”ja”), ­inte vet (”ja”) eller att det inte är aktuellt (men det kan det vara i morgon, så ”ja”).

Det visste naturligtvis Carl Bildt när han sa att det inte var särskilt lyckat att ha gamla statsministrar som nya utrikesministrar. Men det var det vid närmare eftertanke visst det, tyckte Bildt. Han dementerade på alla sätt utom att säga ordet ”nej”, för han ville självklart hela tiden säga ”ja”.

Göran Persson sa visserligen ”nej” oavbrutet till alla frågor om han ville bli ny statsminister, men det fick han å andra sidan äta upp i tio år.

Så det vågar ingen göra längre. Därför alla flummiga svar om att ”jag har inga som helst planer på någonting sådant” (för jag har i hemlighet redan bestämt mig – det blir ”ja”).

I går uppstod en sådan där situation i Hockeykväll. När programmet skulle avrundas pressade Peter Jihde Niklas Wikegård om vad han skulle säga ifall Färjestad ville ha honom som tränare.

Och Wikegårds svar gör mig övertygad om att han kommer att träna ett elitserielag igen den dag rätt tillfälle ges.

För det första han sa var att han skulle kolla om det fanns en hårsalong till sin fru (i Karlstad får man anta).

Därefter fick han efter en stunds slingrande fram att han ”inte håller på med det där längre”.

Nej visst, Wikegård. Det gör du ju mycket riktigt inte just nu. Men det uteblivna nejet sa bara en sak: Jag är öppen för förslag.

Det är alltså inte det minsta otroligt att SVT får se sig om efter en ny hockeyexpert om rätt klubb ringer på Wikegårds telefon.

Hedman hade lagt handskarna på hyllan, men när Chelsea ville ha en bänknötare tog han första flyget. Henrik Larsson skulle varva ner i först Högaborg, sedan Helsingborg – men suget efter den stora scenen blev allt för stort. Den dag Wikegård gör comeback är han i gott sällskap.

Bäst

Sämst

Jonathan Jeppsson