Den störste har gått i pension

SPORTBLADET

”Schumi” toppar Anna Anderssons Motorlistan

1) (-) Michael Schumacher

Den störste har gått i pension och lär aldrig mer ta en plats på denna lista. Därför hyllas han nu för en sista gång. I Brasilien drabbades han av materialproblem under kvalet, fick punktering under loppet, men körde upp sig till en fjärde plats. Han jagade som i gamla fornstora dagar, han gjorde suveräna omkörningar och han hyllades som den kung han faktiskt är. I Tyskland diskuteras nu filmen om hans liv och enligt managern Willi Weber finns det flera intressenter. En sista chans att se honom är som gästförare i finalen av Ferrari Challenge-serien där han bland annat möter Tony Ring.

Sedan lämnar han definitivt över till Fernando Alonso och vi längtar redan till den 18 mars 2007.

Då drar nästa F1-säsong igång.

2 (2) Valentino Rossi

I morgon kan han bli världsmästare för åttonde gången. Italienaren leder MotorGP med åtta poäng före Nicky Hayden, USA inför det avslutande loppet i spanska Valencia.

– VM avgörs nog på sista varvet, säger Valentino Rossi i ett pressmeddelande.

Eurosport söndag kl 13.15

3 (-) Fernando Alonso

Han är den yngste världsmästaren och den yngste dubble världsmästaren i historien och i morgon firas han av sina fans i hemstaden Oviedo, Spanien. Han ska hyllas från rådhusbalkongen och storbildskärmar har satts upp för att alla ska kunna se sin hjälte. Efter årets säsong byter han från Renault till McLaren-Mercedes

4 (8) F1-skvaller

Real Madrid ska sponsra ett F1-team 2007. Till Spaniens GP, som går i Barcelona, ska bilen vara vitlackerad med Reals logga. Inga namn är officiella, men ett tips är att det handlar om Fernando Alonsos McLaren-Mercedes. han är stor Real-fan.

Vid utvecklingen av McLarens nya MP4-22 har man tagit hänsyn till Fernando Alonsos speciella körstil. Bilen presenteras i mitten av januari.

5) (-) Alx Danielsson

Svensken har chansen på segern i World Series. Finalen körs i Barcelona under helgen. Inför de två avgörande loppen ligger han trea med 82 poäng, samma poäng som fyran Borja Garcia, Spanien och sex poäng efter tvåan Pastor Maldonado, Venezuela. Leder gör Andy Soucek, Spanien, 91. Men även om finalen går i helgen blir det inget slutresultat förrän senare i höst.

6 (-) Ferrariskvaller

Hittills har Filipe Massa inordnat sig bakom Michael Schumacher, men nu får han en ny stallkompis - Kimi Räikkönen.

– Jag kommer aldrig att ta foten från gasen för att kan ska kunna köra om, Säger Filipe Massa.

Jean Todt lämnar F1 för att koncentrera sig på att försäljningen av Ferraris sportbilar. Han ersätts av Stefano Domenicali. Även Ross Brawn lämnar F1, han ersätts av Mario Almondo

7) (-) Alexander Zanardri

Den 26 november är det tänkt att 40-årige italienaren som bär dubbla benproteser återigen ska manövrera en F1-bil. Han körde sitt sista F1-lopp 1999 och skadade sig i ett lopp på Lausitzring för dem år sedan. Sedan dess har han tagit sig tillbaka till motorsporten och kör nu WTCC för BMW,och i år vann han ett lopp i Istanbul. Tanken är att han ska testa en ombyggd BMW-Sauber. Det enda som kan stoppa testet är om Bridgestone inte har fått fram några däck. Stallets kontrakt med Michelin upphör den 22 oktober.

8) (-) Rally-VM

Det klassiska vinterrallyt, Svenska rallyt, kommer att vara endel av rally-VM även 2008. Nästa år blir det tre nya tävlingar i VM; Norge, Irland och Portugal körs istället för Australien, Cypern och Turkiet. 2008 försvinner Norge, Portugal, Mexiko och Irland, de ersätts av Australien, Turkiet och Jordanien. Det fjärde avgörs antingen i Cypern, Polen eller Sydafrika.

9) (-) DTM

Säsongsfinal på Hockenheim betyder motorfest. Bernd Schneider, Mercedes är redan klar segrare. Det svenska intresset riktar sig åt Mattias Ekström, totalt åtta, och Thed Björk som återigen ersätter Nicolas Kiesa. STCC-mästaren slutade på en 14:e plats i debuten. Blir det bättre på Hockenheim?

SVT 24, söndag 13.50

10) Marcus Grönholm

Finländaren vann i Turkiet senast och knappade in på Sebastien Loeb i VM-ledningen. Fransmannen som är skadad missar även Australiens VM-deltävling i helgen och vinner finländaren sin sjätte deltävling för i år är han bara 15 poäng efter fransmannen när det återstår två deltävlingar. Problemet är att bara att finländaren tappade ungefär tio minuter på den tredje specialsträckan. Frågan är om han kan hämta in det. Loeb är tillbaka till nästa VM-rally på Nya Zeeland.

Eurosport i natt kl 00.15, söndag kl 20.00

Motorstopp

World Series

Först ströks deltävlingen i Zolder, sedan har det överklagats och resultatet från tävlingen ska räknas samman igen. För Alx Danielsson handlar det om åtta poäng. Till helgen körs finalen i Barcelona, men resultatet lär inte vara färdigt förrän till jul. Uselt ingen segrare utses när finalen är avgjord.

Anna Andersson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport