”Känns verkligen lovande att vara på pallen direkt”

avAnna Andersson

Publicerad:

Joel Eriksson drömmer om att bli Sveriges nästa F1-stjärna

1 av 2
Joel Eriksson (mitten)

Joel Eriksson drömmer om F1. Vägen dit ska gå via EM i F3.

Och han gjorde succé i premiären.

– Det känns verkligen lovande att vara på pallen direkt, säger han.

Den 17-årige svensken har lämnat tyska formel 4 för EM i F3, den serie som Felix Rosenqvist vann förra säsongen och han gjorde en mycket bra premiär. Svensken tog sig upp på prispallen i helgens tredje och avslutande race. Han körde upp sig från ruta sju i starten och noterades också för tävlingens snabbaste varv.

– En riktigt bra premiär, säger Joel Eriksson.

– Att vara på pallen redan under min första tävlingshelg i Formel 3 känns verkligen lovande inför resten av säsongen. Det har gått över förväntan och vi har haft fart nog för att slåss i topp tre, och det säger en del om det jobb vi gjort under vintern. Körningen har fungerat bra, men jag vet att utvecklingen aldrig står stilla på den här nivån och jag har redan börjat tänka på nästa race. Stort tack till teamet som givit mig en grym bil!

”Speciellt race”

Han inledde premiärhelgen på Circuit Paul Ricard i Frankrike med att kvala in som nia till det första racet. Där körde han upp sig till plats sex. I det andra loppet var han inblandad i en masskrasch där flera av toppteamens bilar försvann. Erikssons bil slogs upp i luften, men voltade inte och han kunde fortsätta loppet.

– Det andra racet var minst sagt speciellt, fortsätter Eriksson. Plötsligt kastades jag upp i luften, och det fanns inget jag kunde göra för att undvika det.

Eriksson låg på plats 17 när han började jaga vidare mot mål och efter ett antal omkörningar tog han målflagg som nionde man.

– Jag visste inte om bilen hade klarat sig, men som tur var höll den in i mål. Jag var verkligen nöjd med det loppet, och det var väldigt kul att köra.

”Ett extremt tufft mästerskap”

I det tredje loppet körde han sedan upp på plats tre och noterades för tävlingens snabbaste varv.

– Joel har gjort ett helt otroligt jobb den här helgen, säger Motoparks stallchef Timo Rumpfkeil.

– Formel 3-EM är ett extremt tufft mästerskap och han har redan visat att han har farten som krävs för att slåss i toppen. Han hade otur med timingen i det första kvalet – annars hade det blivit ett bättre resultat där också – och uppkörningen i Race 2 var mycket imponerande. Han var snabbast på banan idag och vi kommer få se mer av Joel den här säsongen, garanterat.

Svensken ligger på femte plats i mästerskapet efter den första deltävlingen och han är bästa nykomling. Nästa deltävling avgörs i Ungern 22-24 april.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport