Serie A 2016/2017

Allt ljus på Rom

Av: 

Jennifer Wegerup

SPORTBLADET

Wegerup: Både Roma och Milan vill ta julvila som vinnare

Foto: AP/TT

Det har varit en lång vandring i mörkret.

Nu ser Milan ljuset igen.

I kväll väntar toppmötet med ­Roma i ligan och allt detta ljus riktas mot Rom. 

”Vi är tillbaka i vårt normaltillstånd. Allt är som det ska vara. Vi är med och slåss om de första platserna, det är där Milan ska vara”.

Orden är Carlo Pellegattis. Milan-reporter och experttyckare i både Mediaset och Milan Channel, sen en evighet.

När jag ringer sitter han på tåget mot Rom, har nyss lämnat Milano Centrale. Laget åkte någon timme tidigare, med första klass helt i rödsvart. På väg mot Rom och Roma–Milan, kampen om vem som ska bli ensam herre på täppan på andraplatsen och ta in ännu mer på Juventus.

Mörker utanför tågfönstret, men ljus över Milan. Liknelsen är sliten, men ovanligt passande just nu. När den tunga perioden för Milan på allvar ­inleddes, vintern 2012, var julbelysningen i stan skralare än på årtionden; granen på Piazza Duomo var mindre och magrare, allt var sämre.

Tappade makten

Den ekonomiska krisen höll Italien i brygga och det skars ner på allt, överallt. De italienska kollegorna och vännerna tolkade det ovanligt mörka Milano symboliskt; solen hade gått ner över Italien och italiensk fotboll och ingen visste när den skulle gå upp igen. Juventus var då redan på väg att växa sig starkare men de klassiska storlagen Milan och Inter har svajat och krisat år efter år. Inter vann senast 2010, trippelns triumferande år. Milan 2011, med Zlatan vid rodret.

När guldkalven, tillsammans med Thiago Silva, såldes  till Paris och PSG flyttade fotbollsmakten ifrån Casa Milan. Silvio Berlusconis problem gick inte längre att mörka och manövrera när han tappade den politiska makten i november 2011.

För en klubb som Milan är det dock oerhört svårt att så länge spela i kris. Alla kostnadsberäkningar är gjorda med tanke på spel i Champions League och på att vara ett topplag. Lägg därtill den mentala biten. Som en god vän i Milans presstab ofta sagt till mig:

”Det är tufft. Vi är Milan. Att åka och möta smålag och få stryk, att inte ha en enda riktig campione i laget, det är jobbigt för vår självbild”.

Ovanpå det har diskussionerna kring klubbens framtid med rykten, spekulationer och besvikelser spätt på oron kring laget. Nu känns läget mer stabilt på nytt, om än inte kristallklart.

Fokus på planen

Men framför allt har Vincenzo Montella lyckats få sina spelare att fokusera på det som sker på planen. Han har motat turbulensen kring de stora frågorna i grind och lyckats skapa stabilitet.  Dagens Milan är långtifrån det storlag man en gång var, på toppen av världen. Men det är ett solitt lag med ett väl fungerande spel med mycket bollinnehav och snabba kontringar. Krydda sen det framgångsreceptet med en smula tur, unge urstarke Donnarumma i mål och ett murhårt försvar med Paletta och Romagnoli. För att inte tala om Suso på topp. Visst, han är inte Zlatan eller van Basten, men det bästa som hänt Milan på ett bra tag.

Det ska bli ömsom moln och sol i Rom i dag men framåt kvällens avspark lovar väderleksrapporten ”sereno”; klart, stilla.

Och ”sereno” är just vad Milan är i detta nu, ett lag i balans, äntligen.

Laddade med självförtroende

Även för Vincenzo Montella är det alltid speciellt att återvända till Olympiastadion. Här var han en gång det högtflygande älskade  lilla planet ”aeroplanino” och han känner en viss tränare Spalletti mer än väl.

Båda av de höga herrarna vet att de möter en motståndare i form, båda har med på Juventus och, inte minst, en plats som ger  Champions League-spel kommande säsong. Vi är snart framme vid julvilan och till den vill både Roma och Milan komma som vinnare.

De gulröda gick segrande ur derbyt med Lazio förra helgen och kommer laddade med självförtroende.

Stadio Olimpico dukar upp till stormöte mellan ett Roma som är precis där man vill vara och ett Milan som äntligen börjar hitta tillbaka.

Och som av en händelse strålar Milano i full ståt igen med en Vittorio Emanuele Galleria upplyst precis som i fornstora dagar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Serie A 2016/2017

AS Roma

AC Milan

Serie A

Zlatan Ibrahimovic