”Finalmatchen är kronan på verket”

Foto: BILDBYRÅN
SPORTBLADET

I dag tog Skuru IK sin tredje raka finalplats.

Två silver, två finalförluster mot Sävehof, så har de två senaste åren slutat.

För Carin Strömberg, 22, kan det här vara sista guldchansen.

Skuru IK tog sig i dag till sin tredje raka SM-final efter att ha besegrat Västerås Irsta med 3-0 i matcher. Siffrorna slutade 23-20.

Lagets två senaste säsonger har slutat med andraplatser. I år har de möjligheten att bryta trenden, slippa bli den eviga andraplatsen och ta sitt första guld på elva år.

För Carin Strömberg är det sista chansen innan proffsäventyret i Danmark.

17 år i klubben

Strömberg har representerat Skuru IK i sjutton år. Det är klubben som fostrat henne. Klubben som hjälpt henne till ett proffskontrakt i danska Viborg. Men innan väskorna packas vill hon ta hem guldet.

– Skuru har varit en storklubb under ganska många år. Men senast det blev guld var 2005. Klubbmässigt skulle det betyda jättemycket. Sen betyder det Champions League-spel nästa säsong, vilket är kul, viktigt och stort.

Sävehof har varit ett finalspöke för Skuru. Men det är inget som Strömberg räds av. Hon ser gärna en repris, men med alternativt slut.

– Det är nästan så att man hoppas att vi och Sävehof går till final, så att vi kan klämma till dem.

Men förutom viljan att släcka revanschsuget, spelar det ingen roll vilket motstånd det blir i finalen.

– Blir det Lugi skulle det vara jättekul också. Vi har haft många fighter mot dem.

”Kronan på verket”

Det är de stora matcherna som Carin Strömberg spelar för. Anledningen att spela överhuvudtaget.

– Jag är en sån som gillar när det står mycket på spel. Det är därför man spelar handboll.

Matcherna blir inte större än när det är final, och suget efter att spela en blir bara större när man vet hur det känns.

– Det är jättekul. Speciellt avgörande matcher och man känner att man är med när det gäller. Finalmatchen är kronan på verket. När man varit där så känner man att man vill dit igen, mer än om man aldrig varit där.

Hur finalen än slutar – guld eller inte – har Carin Strömbäck haft kanske sin bästa säsong i karriären. Hon är ligans mest effektiva spelare och känner själv att hon utvecklats på flera sätt.

– Jag är jättenöjd. Jag visste inte om jag skulle stanna eller inte förra året, jag fick lite erbjudanden. Men jag tror att det var jättebra att jag stannade. Jag har jobbat mycket på fysen och gjort mycket mer mål än tidigare, och känt att jag utvecklats mycket.

Kan komma tillbaka

Även fast hon och Skurus vägar skiljs åt behöver det inte vara slutet, och att det skulle vara sista chansen att bli svensk mästare tror hon inte. En dag kan hon bli en hemvändare.

– Man kan aldrig se in i framtiden, men om jag kommer tillbaka efter proffslivet kommer jag spela i Skuru igen. Men det skulle vara skönt att avsluta med en tredje gången gillt.

På söndag spelas den tredje matchen i den andra semifinalserien. Sävehof möter Lugi och det står 1-1 i matchserien. Finalen spelas den 22 maj.

ARTIKELN HANDLAR OM