Visselblåsare: Fyra guldmedaljörer dopade

Foto: Delar av ryska truppen under invigningen av olympiska spelen i Sotji.
SPORTBLADET

Åtminstone fyra ryska guldmedaljörer vid vinter-OS i Sotji för två år sedan dopade sig. Det säger visselblåsaren Vitalij Stepanov i en intervju med det amerikanska tv-programmet "60 minutes".

Stepanov hävdar att han fått uppgifterna från Grigorij Rodtjenkov, tidigare chef för det skandalomsusade ryska dopningslaboratoriet.

EXKLUSIVT BILDEXTRA: Sportbladet inne i dopningsfabriken

Ryssland vann 13 guldmedaljer i spelen på hemmaplan. Inga idrottare pekas ut med namn i programmet.

Rysslands idrottsminister Vitaij Mutko avfärdar anklagelserna som rena spekulationer och framställer Stepanov som en person ute efter att svartmåla Ryssland.

– Vad kan han lägga fram för fakta, vilka listor, varför har han bestämt sig för att komma med de senaste anklagelserna just nu, säger Mutko till nyhetsbyrån Tass. Det är uppenbart att det här är någon som är ute efter att skada rysk idrott.

Stoppar friidrottare

Internationella antidopningsbyrån Wada säger att inga kommentarer kommer att ges förrän programmet har sänts i amerikansk tv på söndagen.

– Vi kommer att noggrant titta på programmet, säger talespersonen Ben Nichols till Reuters.

Ryska friidrottare har stoppats från alla tävlingar inklusive sommarens OS i Rio de Janeiro efter att en oberoende Wada-rapport konstaterade att Ryssland ägnat sig åt omfattande dopning med stöd från staten.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM