”Blir uppgiven”

SPORTBLADET

Efter glädjetårarna – nytt bakslag för Svan

För första gången på flera år hade Julia Svan kunnat genomföra en ordentlig försäsong.

Då inleddes 23-åringens tävlingssäsong med nya mystiska problem.

– Det blir inget syreutbyte, jag samlar bara på mig mjölksyra och gör inte av med någon, säger Svan till Expressen.

Foto: Julia Svan efter tredjeplatsen i Tjejvasan.

Det var med tårar i ögonen som Julia Svan i februari firade framgången i Tjejvasan. Då berättade 23-åringen om hur hennes återkommande hälsoproblem fått henne att ”många gånger” överväga att helt ge upp skidorna.

”Man blir uppgiven”

Tredjeplatsen i Tjejvasan visade ändå att Svan var på gång och i somras fick 23-åringen genomföra en hel försäsong för första gången på flera år. Men när tävlingssäsongen nu börjat har Svan redan drabbats av ett nytt bakslag.

Helgens tävlingsdebut slutade i en besvikelse när skidtalangen åkte ut direkt i sprintprologen i Idre och sedan valde att stryka sig från distansloppet.

– Det har bara varit ett lopp, så jag ska inte ge upp än, men man blir lite uppgiven. För jag känner även på träning att det inte är vad det var i somras, säger Svan till Expressen och fortsätter om känslan:

– Jag blir stum, det är det bästa sättet att förklara det på. Det blir inget syreutbyte, jag samlar bara på mig mjölksyra och gör inte av med någon. Så jag blir stel och kan inte åka.

Kan ta uppehåll

Nu överväger 23-åringen att ta ett längre tävlingsuppehåll.

– Det går en lite mindre tävling nästa helg, jag kanske ska åka den, men gör jag inte det så har jag till efter jul på mig innan de stora tävlingarna börjar. Jag tror att det blir så att jag börjar tävla igen efter jul. Så nu har jag en längre period på mig att pröva mig fram och se vad som kan hjälpa och se om det känns bättre.