Två ryska simmare får delta i OS

SPORTBLADET

Simförbundet har vänt i frågan

Foto: Lobintsev och Morozov

Det internationella simförbundet har vänt.

Två av de tidigare stoppade ryska simmarna ges nu tillåtelse att delta i OS.

– Ja, Morozov och Lobintsev har fått tillåtelse från FINA att delta i OS, säger sportadvokaten Artjom Patsev till nyhetsbyrån TASS.

Det internationella simförbundet FINA har tidigare meddelat att de stoppar sju stycken ryska simmare i OS. Bland dem som portades finns medaljhoppet Julia Efimova, som sågs som en av de största konkurrenterna till svenska Jennie Johansson.

Lobintsev och Morozov frias

Enligt ryska nyhetsbyrån TASS ska dock Fina nu ha vänt i frågan – och låter två stycken av de sju portade simmarna delta i OS. Julia Jefimova, som tidigare meddelat att hon tänker ta ärendet vidare, är dock inte en av de två som får sin avstängning upphävd.

Istället handlar det om Nikita Lobintsev, 27, och Vladimir Morozov, 24, som nu ska ha fått tillåtelse att delta i mästerskapet. Det är någonting som sportadvokaten Artjom Patsev bekräftar för TASS.

OS–medaljer i bagaget

– Ja, Morozov och Lobintsev har fått tillåtelse från FINA att delta i OS, säger Patsev.

Även om FINA ändrat sitt beslut innebär det inte med säkerhet att simmarna kommer delta i OS. Det slutgiltiga beslutet om deltagande eller ej kommer nämligen att fattas utav den Internationella olympiska kommittén.

Både Nikita Lobintsev och Vladimir Morozov fanns med i det ryska lag som tog OS–brons på 4 x 100 meter i London för fyra år sedan.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS

Simning