Sensationell pallplats för Rosenqvist

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Körde upp Mercedes till andraplats i debuten

Foto: Mercedes

Felix Rosenqvist fortsätter att köra snabbt.

I Belgien körde han in som tvåa i sin långloppspremiär.

– Jag har aldrig tryckt på så hårt i en racerbil, säger svensken.

Rosenqvist varvar i år körningen i den amerikanska serien Indy Lights med ett engagemang för Mercedes i DTM och GT-bilar.

I helgen körde han sitt första långlopp över 24 timmar. Tillsammans med Renger van der Zande och Tristan Vautier körde han för Mercedes på Spa-Francorchamps  i Belgien. Rosenqvist och hans kollegor kvalade in som tvåa, men de sex bästa tiderna ströks och hans team fick starta från ruta sexton. När man sedan drabbades av ett stop and go straff och fick stå stilla i fem minuter under inledningen av loppet så såg det ut som om Rosenqvist skulle få en tung långloppspremiär.

– De var ett otroligt lopp, säger Felix Rosenqvist.

Aldrig pressat så hårt

Han körde i elva av de 24 timmarna och fick också ta över ratten under den sista stinten låg bilen på plats tre. Han gav allt han kunde och i regnet förde han upp bilen till en sensationell andraplats.

– Det är så mycket känslor just nu; det här hade vi aldrig kunnat drömma om. Jag har nog aldrig pressat en bil så hårt som jag gjorde i slutet av det här racet. Jag ville verkligen, verkligen ha den här pallplatsen, och teamet förtjänar den så otroligt mycket. Vi hade en perfekt strategi, bra depåstopp, och att stå här efter 24 timmar känns nästan obeskrivligt. 

- Jag är helt slut just nu. Jag har sovit kanske tre timmar det senaste dygnet, men samtidigt känner jag en enorm tacksamhet för att jag fått uppleva det här. Det har verkligen varit ett lopp utöver det vanliga, och man går igenom så många faser under 24 timmar. Det är något helt annat än ett sprintrace. Man kommer in i en rytm där allt kretsar kring att hantera trafiken och varvningarna så effektivt som möjligt. Man försöker bara att ta sig framåt, varv för varv, och det är extremt lätt att göra ett misstag som förstör precis allting.  

Vill sova

Loppet vanns av trion Maxime Martin/Alexander Sims/Philipp Eng i en BMW M6 GT3.

 – Jag tar med mig många intryck från den här helgen, avslutar Rosenqvist.

– Nattkörningen är ett av dem; jag gjorde en trippelstint i mörkret som nog var bland det bästa jag någonsin har presterat. Vi har upplevt mycket tillsammans under de här dagarna, och gått från glädje till frustration och tillbaka till glädje. En mäktig känsla, måste jag säga - men nu vill jag bara sova!

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

DTM 2016

DTM

Motorsport

Mercedes