Mejla

Stefan Alfelt

Alfelt: ”Henke” har räddats av namnet

Åker Helsingborg ur väntar ändå samma fråga – ska Larsson få sparken?

MALMÖ. Förmodligen har namnet Henrik Larsson räddat Henrik Larsson från att få sparken i år.

Skönt i så fall.

En tränare är aldrig bättre än den spelartrupp han har och sanningen är att Helsingborgs spelare i många fall i år visat att inte alla är av allsvensk klass.

När Darijan Bojanic bänkats för tredje matchen i rad avslöjade han en häpnadsväckande självbild genom att kritisera ”Henkes” taktiska upplägg med orden:

– Jag måste tydligen vara en Gattuso för att få spela. Hade vi haft Messi i laget hade han säkert varit 19:e man i truppen.

Uttalandet visade dels att Darijan inte analyserat sina egna svajiga insatser särskilt noggrant, dels HIF:s problem med spelare som inte alltid velat falla in i sina tilldelade roller.

För när jag sett HIF:s matcher har jag sett vettiga laguppställningar och solid taktik byggd på självinsikt om lagets förmåga raseras av grova individuella misstag i båda straffområdena.

Helsingborgs kris är ingen tränarkris. Den bygger på en trupp som kanske inte ska kallas överskattad utan snarare labil.

Vinnarpsyken hatar individuella misstag mer än allt annat för det är dem man förlorar på och därför aldrig får tillåta sig att göra. HIF-spelarna verkar att gradvis ha börjat att acceptera sina fadäser nästan som orsakade på grund av något utomstående fenomen och då kommer naturligtvis

tränaren in i bilden.

Odiskutabla fotbollskunskaper

”Henke” Larsson skulle om han ville kunna möta varenda en av våra kritiska frågor med att titta in i våra ögon och fråga:

– Har du någonsin spelat fotboll på min nivå?

Zlatan Ibrahimovic är den ende svensk som skulle kunna svara ja på den frågan. Så ”Henkes” kunskaper om fotboll på absolut toppnivå går helt enkelt inte att

diskutera.

Frågan är i stället om han kan förmedla kunskapen till en trupp så att laget får nytta av den?

Där kan det bli lite tveksamt.

Även om jag inte kan se att ”Henke” på något sätt lagt upp matchplaner fel för sitt lag kan jag tvivla på att han hittat rätt sätt att bygga självförtroende hos sina spelare. Självklart betyder en radda förluster ett sjunkande självförtroende men jag tror

inte att spelarna hjälps av att tränaren svarar buttert på medias frågor med ord som att det är som det är och vi kan bara jobba vidare på det vi ska.

Inte ekonomiska muskler

Naturligtvis har Henke rätt i att det inte finns annat att göra men någonstans i en nedåtspiral blir realism liktydigt med uppgivenhet där snudd på positiv galenskap skulle kunna uträtta underverk.

– Det första jag var tvungen att göra i Manchester United var att återuppbygga klubben. Jag tror att klubben är kärnan i satsningen att göra ett framgångsrikt lag. De flesta tränare går till en fotbollsklubb eftersom det är en resultatindustri. De är där för att skapa resultat med A-laget, det är därför de får jobbet. Jag trodde aldrig på det sättet. Min filosofi var att bygga en fotbollsklubb, har Alex Ferguson förklarat sina framgångar i Manchester United.

”Henke” Larsson har som manager också fått båda jobben. Han ska återuppbygga klubben HIF men till skillnad från Ferguson ger honom inte ekonomiska muskler

tiden att göra det i lugn och ro. Åker Helsingborg ur allsvenskan väntar en restaureringsprocess som blir både långvarig och smärtsam för alla inblandade.

Är för upphöjd till skyarna

Frågan blir då också igen:

Ska Henrik Larsson få sparken? Jag tror inte att HIF vinner något på det men jag tror heller inte att ”Henke” skulle förlora på att kickas. Hans namn är för upphöjt till skyarna för det.

Ute i världen är han större än HIF och oavsett vad som händer kommer han om han vill att få de chanser han är värd som tränare hur det än går i dag och i det eventuella kvalet mot Halmstad.

avStefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM