Verklighetens svar på Happy Gilmore

SPORTBLADET

”Såg Happy Gilmore när jag var liten”

Foto: Privat
Jamie Sadlowski.

På vintrarna bucklade han målvaktsmasker innan han på sommaren plockade fram golfklubborna.

Möt Jamie Sadlowski – verklighetens Happy Gilmore.

Adam Sandlers rollkaraktär Happy Gilmore blev mytomspunnen efter att filmen med samma namn kom ut 1996. Den handlar om en misslyckad hockeyspelare utan framtidsutsikter som har en exceptionell förmåga att slå en golfboll extrema distanser. En fiktiv berättelse – som nu kan ha fått en verklig uppföljare.

”Tar i så mycket jag kan”

Jamie Sadlowski föddes i Alberta Kanada med en pappa som jobbade som vägarbetare. Den lille pojken fann snabbt en enorm kärlek till ishockey men nådde aldrig längre än till Albertas juniorliga. Så vad skulle grabben ta sig till?

Sadlowski upptäckte snabbt att han hade en speciell förmåga i en annan sport. När han var 14 år och stod på rangen skickade han iväg en boll 338 meter.

– Vad jag än gjort så har mitt huvudfokus alltid varit att ta i så mycket jag bara kan. Det har alltid varit min mentalitet. Jag kommer ihåg hur jag bucklade hockeymålvakternas masker. När sommaren sedan kom var det dags att spela golf, säger 27-åringen enligt The Sun.

Kanadensaren svingar sin klubba med en hastighet av 238 kilometer i timmen, 32 snabbare än Tiger Woods, och skickar iväg bollen i 346 kilometer i timmen. Hans längsta slag mätte 407 meter men problemet är att Sadlowski aldrig varit lika duktig på de andra delarna av spelet.

Vann två miljoner

Som tur är har 27-åringen ändå hittat ett sätt att försörja sig på sin talang. 2008 vann han VM i long drive med en prischeck på drygt två miljoner kronor. Året efter försvarade han samma titel.

– Jag vet inte vad jag hade gjort om jag inte hade vunnit 2008. Förmodligen hade jag vänt burgare på McDonalds.

Inspirationen till framgången? Ja, ni gissade det.

– Jag kommer ihåg hur jag såg Happy Gilmore när jag var liten och tänkte ”den kille slog just en boll över 400 yards” (365 meter). Min enda tanke var att ”det finns inte en chans att en människa kan göra det”.

Det gjorde det.

Se när Jamie Sadlowski vann VM 2008 (Extern länk)

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf