Norske forskaren: Tillåt all dopning

SPORTBLADET

Kontroversiellt förslag från norsk forskare

1 av 2

"Dopning är den ultimata lösningen inom toppidrotten".

Det menar den norske forskaren Jan Ove Tangen efter den senaste tidens avslöjanden inom landets ländskidåkning.

– Det man sparar in på dopningskontroller och antidopningsarbete kan istället användas till hälsokontroller av idrottarna, skriver han i en krönika på forskning.no.

Foto: Jan Ove Tangen.

Norges skidlandslag är i gungning efter att de två stora stjärnorna Martin Johnsrud Sundby och Therese Johaug åkt fast för dopning.

Jan Ove Tangen forskar i idrottssociologi vid Högskolan i sydösta Norge (Høgskolen i Sørøst-Norge). Han lanserar förslaget att dopning borde vara tillåtet, vilket han skriver om i en krönika med titeln "Dopning är den ultimata lösningen inom toppidrotten" på forskning.no.

”Målat in sig i ett hörn”

– Den moderna elitidrotten har målat in sig i ett hörn som är svårt att ta sig ur. Det används både otillåtna och tillåtna medel för att tänja på gränserna. När någon gör något olagligt, sitter idrottsmannen där med fullt ansvar. Det har blivit svårt att avgöra var gränsen ska gå, säger Tangen i en intervju med Dagbladet.

Han får stort mothugg bland annat av den erfarna dopningsjägaren Inggard Lereim som säger till NRK att forskarens resonemang saknar verklighetsförankring, i alla fall i den medicinska världen.

– Jag har hört liknande förslag tidigare men då från länder som är kända för att ligga i framkant när det gäller dopning, inte antidopning. Den viktigaste grunden i antidopningsarbetet är hälsan.

”Finns mycket farligt”

Tangen köper inte hälsoargumentet och tycker att dopning som epo och bloddopning ska vara tillåtet i kontrollerade mängder.

– Det finns mycket som är farligt inom idrott. Vi kan inte säga att elitidrott är friskt. Det finns många dödsfall i sporter som boxning och alpint, i tillägg till de skador som varar livet ut. Det är det överdrivna användandet av dopning som är problemet. Det handlar om att ha en medicinsk stötteapparat som kontrollerar det, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM