Domen: Inga tester får göras i Brasilien

SPORTBLADET

Varken blod- eller urinprov får utföras i Rios labb

Supersatsningen skulle garantera ett OS fritt från fuskare.

Men trots 500 miljoner investerade kronor och 90 utbildade experter har arrangörerna i Rio åkt på ett genant bakslag.

Med sex veckor till spelen förbjuds deras antidopningslabb från att göra urin- och blodprov.

OS i Rio de Janeiro börjar i augusti. Inför spelen har det varit många diskussioner om dopning, varav de flesta har handlat om huruvida idrottare är rena eller inte.

Nu måste vi ställa oss en ny fråga. Hur står det till med själva testmöjligheterna?

Inför fotbolls-VM 2014 beslöt Wada (Internationella antidopningsbyrån) att det antidopningslabbet i Rio var undermåligt och inte fick användas. I fjol hävdes förbudet efter att Brasilien lagt 500 miljoner kronor på att rusta upp trevåningshuset och utbilda 90 specialister inför OS.

Testerna flygs ur landet

I mars intygade landets dåvarande president Dilma Rousseff att laboratoriet skulle hålla högsta internationella standard till sommaren, men så har det inte blivit.

Under fredagen meddelade Wada att labbet inte lever upp till deras regler och därför varken får analysera blod- eller urinprov under OS.

Arrangörerna kan förvisso överklaga till Cas (Idrottens skiljedomstol) inom tre veckor, men det troligaste är att Wada behöver transportera bort alla prover, ut ur landet, till laboratorium som håller måttet.

– Idrottarna kan vara trygga i att avstängningen bara hävs av Wada när laboratoriet fungerar optimalt, säger Wadas generaldirektör Olivier Niggli i ett officiellt uttalande.

ARTIKELN HANDLAR OM