Världsmästaren utreds för dopning

Uppdaterad 2016-06-27 | Publicerad 2016-06-26

Lång avstänging kan vänta för Tyson Fury

Tyson Fury.

Världsmästaren i tungviktsboxning Tyson Fury utreds för dopning.

Enligt Daily Mirror ertappades britten med spår av nandrolon i kroppen – innan världsmästarbältet erövrades i november förra året.

Nu kan Fury stängas av i fyra år från sporten.

Det har bara gått ett par dagar sedan Tyson Fury ställde in ett nytt tungviktsmöte med Wladimir Klitschko på grund av en vrickning i ankeln.

Ukrainaren får därmed vänta på sin revansch efter att överraskande ha förlorat världsmästartiteln efter tio år som ohotad mästare.

Nu visar det sig att hans väntan på en rematch kan dra ut på tiden rejält, alternativt att bältet lämnas vakant.

Daily Mirror avslöjar nämligen i dag att Tyson Fury är under utredning för dopning. Tidningen skriver att spår av nandrolon har hittats i den 27-årige brittens prover från förra året – innan han erövrade världsmästartiteln mot just Klitschko.

– Boxning har ett stort problem med droger. Men det stör inte mig för att i slutändan handlar sporten om beslutsamhet, sa Tyson Fury i november, enligt Daily Mirror.

Kan förlora titlar

Visar det sig att Fury är skyldig kan en två-fyra år lång avstängning vänta för boxaren. Dessutom riskerar han att förlora sina tre världsmästartitlar.

Den brittiska boxningsstyrelsen uppges dock vilja vänta ut resultatet av utredningen innan beslut om påföljder fattas.

Upptäckten har resulterat i att den brittiska antidopningsorganisationen (UK Anti Doping Association) har inlett en undersökning i frågan.

I september ska Fury ha blivit kallad till ett möte där han blev informerad om att nivån av steroider som uppmättes var högre än vad kroppen naturligt producerar.

Nu väntas Fury ställs till svars inför en oberoende jury där han får möjlighet att förklara varför så höga halter av substansen hittats i hans kropp.