Avslöjar: Wadas studie presenterad

avErik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Ger stöd för de nya direktiv som kan hjälpa Aregawi tillbaka

Foto: URBAN ANDERSSON
Här tillverkas dopningspreparatet i Riga, Lettland.

Efter hundratals positiva meldoniumfall ändrade Wada plötsligt sina straffdirektiv – utan att ge någon vetenskaplig bakgrund.

Men nu kan Sportbladet avslöja att Wada presenterat resultatet från sin studie i hemlighet. Ett resultat som gynnar Abeba Aregawi om uppgifterna om hennes testresultat stämmer.

– Det är svart på vitt på det man antog för tre veckor sedan, säger Tommy Forsgren, handläggare på dopingkommissionen.

Foto: JIMMY WIXTRÖM
Abeba Aregawi.

Det var i början av april som Wada plötsligt vände uppochner på hela spelplanen för de cirka 200 idrottare som testat positivt för meldonium. Helt plötsligt menade den världsomspännande antidopningsorganisationen att alla som hade under gränsvärdet 1 mikrogram/milliliter i sina prov skulle kunna komma undan med ett mildare straff, rentav en tillrättavisning.

Problemet: Wada kunde inte förklara sina gränsvärden eller ge någon vetenskaplig grund till hur man kommit fram till det. En studie var inledd, hette det.

Kan finns i kroppen länge

– Det är inte fullödigt, vi anser att det finns obesvarade frågor och det är inte alls någon önskvärd situation, sa Tommy Forsgren på dopingkommissionen då.

Många, däribland dopingkommissionen, väntade sig ett ytterligare ett offentligt uttalande om meldoniumhärvan när Wada samlades för möte i Montreal i veckan. Men det kom ingenting – däremot kan Sportbladet nu berätta att bakom kulisserna har det hänt desto mer.

I tisdags delgav Wada – i hemlighet – världens antidopningsorganisationer resultatet av den studie om meldoniumets halveringstid som man initierat. Och den ger samma bild som Wada förmedlade i april, säger Tommy Forsgren:

– Den bekräftar det som står i Wadas ”notice”. Det framgår att halveringstiden på låga nivåer kan vara väldigt lång.

– På så vis har vi fått svar var de här riktlinjerna kom ifrån, vi har fått svart på vitt det Wada antog för tre veckor sedan, säger Forsgren.

Det innebär att Abeba Aregawi och flera hundra idrottare i teorin skulle kunna ha avslutat sina meldoniumkurer under 2015 och sedan i enlighet med tidigare forskning trott att de skulle vara rena under 2016.

”Väntar på Wada”

Det är inget som friskriver idrottarna men som drastiskt skulle kunna förkorta straffen.

– Så vitt jag vet var halten av meldonium i hennes prov mindre än ett mikrogram per milliliter. Det innebär att hon kommer att bli frikänd och kan tävla igen, sa ex-agenten Jos Hermens förra veckan.

Tommy Forsgren menar dock att doningskommissionen fortfarande i mångt och mycket väntar på Wada för att gå vidare. Han är förvånad över att studien inte kommit med en offentlig kommentar.

– Det här borde föranleda någon typ av uttalande, det kom ingen kommentar till studiens resultat vilket man kan tycka är konstigt.

– Det är en helt annan spelplan nu, jag tror att många seriösa antidopningsorganisationer sitter och väntar ut Wada – och varandra – för att göra rätt.

”Vill fatta beslut snarast”

Vad tror du ligger bakom hemlighetsmakeriet kring studiens resultat?

– Det är svårt att spekulera i. Men det är mycket politik i det här och Wada har ju lite andra problem just nu, haha. Jag vet inte om de ser Sotji, Kenya eller meldonium som det största problemet – vilket går först.

Nu hoppas man på ett uttalande under helgen och sedan att man snabbt kan ta ett beslut.

– Kommissionen är oerhört angelägen att komma till ett beslut, säger Tommy Forsgren.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM