Stenson om OS: ’Min enda chans’

SPORTBLADET

För två dagar sedan vann Henrik Stenson sin första major.

Nu byter han fokus, till OS i Rio de Janeiro.

– Det är antagligen min enda chans, säger Henrik Stenson.

Henrik Stenson välkomnades i dag till sin moderklubb Barsebäck GCC av fans och journalister, för att hålla presskonferens på svensk mark.

– Först och främst vill jag tacka alla för mottagandet. Det var många som hade fått nys om att vi skulle vara här i dag och prata lite. Det känns bra med en ankomstkommité, säger Henrik Stenson på presskonferensen.

"Jag är en av favoriterna"

Efter ett par händelserika dygn, och mycket frågor om den historiska majorsegern, låg mycket fokus på nästa mål. OS i Rio de Janeiro.

– Det finns inget finare än att kunna representera sitt land på OS. Kan man sen prestera och få med sig en medalj hem i någon valör. Men det är klart, guld är ju trevligare än silver, säger Henrik Stenson.

Ett OS-guld är någonting som Henrik Stenson skulle värdera väldigt högt.

– Ja, just nu skulle det vara väldigt trevligt (med OS-guld).Men varför måste man jämföra? Det är svårt och jag har sagt det tidigare, vi har fyra majors och de kommer alltid ligga som nummer ett. Jag skulle placera in ett OS-guld strax därefter.

Han lägger inte över favoritskapet på någon annan utan erkänner ödmjukt att han borde räknas som en av de som har störts chans att vinna tävlingen.

– Jag är en av favoriterna absolut. Jag tycker att jag borde vara med i de sammanhangen, säger golfaren.

Hade gärna blivit fanbärare

Många idrottare har tackat nej till OS på grund av bland annat zika-viruset. Stenson säger att det är tråkigt för helheten, men att det självklart är upp till var och en.

–  Alla ser väl på schema och risker och vad det nu kan vara som spelar in. Vi ska fokusera på de som är där istället för de som inte är där. Det känns bättre, säger Stenson.

I vilket fall kommer Stenson att vara där, och vem som blir fanbärare är alltid en diskussion inför ett OS. Men golfaren har inte fått frågan.

– Jag har inte pratat med någon om det, nej. Men självklart hade jag sagt ja, säger 40-åringen.

Woods har har försökt få kontakt

Det är många som hyllar Stenson. Bland annat har några av golfens allra största gratulerat majorvinnaren. Golflegendaren Jack Nicklaus var inte sen med att gratulera på Facebook.

”Han spelade en av de bästa rundorna jag någonsin sett”, skriver Nicklaus på sin Facebooksida.

Någonting som Henrik Stenson inte hunnit smälta.

– Det är klart att det är oerhört smickrande när någon Jack Nicklaus eller Tiger Woods, vem man nu tycker är störst säger så. Så hör man sådana ord från Jack är det smickrande, säger golfaren.

Även den sistnämnda, Tiger Woods har försökt att komma i kontakt med Stenson. Men något nummer har han inte fått.

– Nej det lämnar man ju inte ut till vem som helst. Det är ju bara du (till journalisten) och tusen andra som har det. Nej men det kanske dyker upp någonting. Jag vet att han försökt få tag i numret, säger Henrik Stenson.

ARTIKELN HANDLAR OM