OS i Rio 2016

Hammarby: ”Vi ska prata med Abeba”

avEmil Larsson

"Att fortsätta samarbetet med Abeba framgent är otänkbart"

I slutet av februari testades Abeba Aregawi, 26, positivt för meldonium – och bara några dagar efter valde Hammarby friidrott att avsluta samarbetet med henne.

Men i dag kom beskedet att hon är frias från sin avstängning – och kan nu tävla i OS.

Nu ska klubben sätta sig ned och prata med Abeba Aregawi.

Foto: Jimmy Wixtröm
Abeba Aregawi är nu aktuell för att åka till OS.

Det var den 29:e februari som 1 500-meterslöparen Abeba Aregawi, 26, testades positivt för meldonium. Svensk friidrott och IAAF meddelade kort därefter att Abeba Aregawi var tillsvidare avstängd under utredning för misstanke om dopningförseelse.

Och bara några dagar senare valde att Hammarby friidrott att avsluta samarbetet med Abeba Aregawi.

– Vi har med stor förvåning, sorg och bestörtning mottagit uppgifterna om att Abeba stängts av till följd av ett positivt A-prov. Vår förening har nolltolerans gentemot doping och alla typer av fusk inom vår idrott. Att fortsätta samarbetet med Abeba framgent är otänkbart, sa Ingvar Åström, ordförande i Hammarby IF Friidrott, i ett pressmeddelande den 1 mars.

Beslutet kvarstår

Han fortsatte sedan och beskrev att beslutet inte grundade sig enbart i misstanken om det otillåtna preparatet utan också om att Aregawi att aldrig haft en intention att bosätta sig i Sverige. Samt att Aregawi hade en bristande engagemang i Hammarbys förenings tävlingsverksamhet.

– Sammantaget har detta föranlett en diskussion inom föreningen om relevansen i att fortsätta vårt idrottsliga stöd. Vårt beslut kvarstår med andra ord, oaktat ett eventuellt negativt svar från B-provet, fortsätter Åström.

Men så under torsdagseftermiddagen kom beskedet.

I ett pressmeddelande från Riksidrottsförbundet stod det att dopninganmälan mot Abeba Aregawi är återkallad.

Hon är nu fri att tävla och är nu aktuell för att tävla för Sverige i OS.

Kommer inleda samtal

Kort därefter skrev Hammarby friidrott ett pressmeddelande – och meddelar där att de kommer inleda samtal med Abeba Aregawi.

– Hammarby Friidrott är naturligtvis nöjda med att ett beslut äntligen har tagits av RF:s DopK i ett långt och utdraget ärende kring Abeba Aregawis interimistiska avstängning. Vi är naturligtvis också mycket lättade både för Abebas och vår egen skull. Det går inte med ord att beskriva den oerhörda lättnad och glädje som Abeba gav uttryck för när hon fick beskedet från oss på telefon. Vi i Hammarby Friidrotts styrelse kommer nu att gå vidare med samtal inom styrelsen och med berörda i vår förening samt med Svenska Friidrottsförbundet och inte minst Abeba själv om framtiden, säger Ingar Åström i pressmeddelandet.

Hammarby friidrott valde att avsluta samarbetet med Abeba Aregawi men hon är fortfarande medlem i klubben.

Sportbladet har vid upprepade tillfällen sökt Hammarby friidrotts ordförande Ingvar Åström och vice ordförande Ulrika Hellberg, men utan framgång.