”Nu väljer jag att publicera sanningen”

Landslagslyftaren slutar efter konflikten: Går sönder av psykisk instabilitet

SPORTBLADET

Petad från EM-förlägret, isolerad på läger i SOK:s regi, anmäld i fel klass vid Nordiska mästerskapen och raderade träningsplaner.

När Carita Thorén dessutom blev blåst på chansen att kvalificera sig för OS av förbundskaptenen fick hon nog.

Nu slutar den 25-åriga tyngdlyftaren.

Carita Thorén har ett silver och ett brons från U23-EM på meritlistan och beskriver själv hur hon i 16 år drömt om att ta en plats i OS. Siktet var därför länge inställt på sommarens spel i Rio de Janeiro.

Men Thorén blev aldrig uttagen till OS. Nu berättar hon att hon aldrig ens fick chansen. I ett längre blogginlägg meddelar 25-åringen att hon slutar med tynglyftning och anledningen är före detta förbundskapten Jim Gyllenhammar.

”Är något annat än idrott”

”Jag är inte en person som ger upp inom idrottens värld. Men detta är något annat än idrott. Jag slutar. Det jag nu ska berätta har jag aldrig  berört konkret på sociala medier. Det är endast förbundet, familj och några vänner som känner till hela sanningen. Detta för att visa respekt mot de som bär ansvaret. Men nu väljer jag att publicera sanningen vilket är orsaken till varför jag slutar med tyngdlyftning. Jag är trött på att bli psykiskt utmattad av en person och jag klarar inte av att ta det mer. Sedan mars 2015 har jag känt mig exkluderad av STF´s förbundskaptenen. Det har hänt så många saker som jag har mått dåligt över. Jag kommer inte kunna satsa om det ska fortsätta, vilket det har gjort i snart två år nu. Jag kan inte längre tro att det kommer blir bättre, för han har bevisat för mig så många gånger att det inte blir så, hela hans förtroendekapital är förbrukat.”

Thorén menar att hon hamnat i konflikt med Gyllenhammar som sedan konsekvent motarbetet henne. Enligt 25-åringen har hon blivit petad från förläger inför EM, isolerats på läger, fått se hela sitt träningsprogram bli raderat, blivit undanhållen viktiga uppgifter som skulle skickas in till Sveriges olympiska kommitté (SOK), blivit anmäld till fel viktklass vid Nordiska mästerskapen och nedvärderats inför OS-uttagningen.

Ett konkret exempel Thorén tar upp är när Gyllenhammar under EM 2016 missade att berätta för 25-åringen att 100 kilo i ryck hade räckt till medalj. Istället kommer de överens om att höja vikten till 101 kilo – en vikt Thorén inte lyckades lyfta.

”Och hur sjukt är inte ett brons på ett EM? Jag bommade 101 kg och såg efter att jag var klar med rycken att 100 kg, hade räckt för brons. Jag blev så jäkla arg och talade om att man alltid skall gå på medalj först, skandal. Det får inte gå till på detta vis. Förbundskaptenen är väl medveten om att medaljer och högre placeringar är det enda som räknas. Det borde han iallafall veta”, skriver Thorén.

”Hela livet är ett skämt”

Efter att ha blivit petad från landslagslägret i december, efter 13 år i landslaget, meddelar landslagslyftaren nu att hon slutar.

”Jag har hamnat i ett vakuum där känslan skriker ’Ingenting har mening eller mål och hela livet är ett skämt’. En känsla av meningslöshet är något jag aldrig tidigare upplevt. Jag går sönder av psykisk instabilitet där tårarna faller för att jag tvingas ge upp. Jag har förlorat min glöd och mött det största motståndet. Jag trodde alltid att jag skulle möta det uppe på lyftarpodiet, men, jag hade fel.”

Efter blogginlägget meddelar Svenska Tyngdlyftförbundet att förbundskapten Jim Gyllenhammat fått sparken.

– Det var inte hennes blogginlägg som fick oss att gå skilda vägar med Jim. Det här är ett beslut som vi har jobbat med under hela hösten. Vi har enats om att vi vill ha en annan form av ledare som ska ta oss till OS 2020 och 2024. Vårt styrelsemöte i helgen var mer en formalitet, säger Eva Helgesson, ordförande i Svenska Tyngdlyftförbundet, till Expressen.

Jim Gyllenhammar själv vill för Expressen inte kommentera blogginlägget eller kritiken.

– Jag har inte fått någon officiell anledning av förbundet till varför jag får gå. Det enda jag fått veta är att det inte har med blogginlägget att göra, säger Gyllenhammar till Expressen.

ARTIKELN HANDLAR OM