Schackgeniet bäst – Johaug petas från topp 100

Schackgeniet Magnus Carlsen toppar VG:s traditionsenliga topp 100-lista för femte gången.

Men landets mest omtalade idrottare, Therese Johaug, nobbas helt.

”För att kunna tas med på listan kan utövaren inte vara inblandad i ett pågående dopningsfall”, skriver tidningens krönikör Leif Welhaven.

I Sverige klassas det inte ens som en idrott, men när norska tidningen Verdens Gang rankar Norges största idrottsstjärnor är schackvärldsmästaren Magnus Carlsen etta. Det är ett steg upp på listan som han annars toppar för femte gången.

”Det är inget tvivel om att han är bäst i världen”, skriver man i motiveringen.

Tvåa på listan är simparalympiern Sarah Louise Rung som tog hem två guld, ett silver och två brons i Rio.

Förste skidåkare på listan är Martin Johnsrud Sundby som slutar femma trots att sommaren förmörkades av en dopningsdom.

”Kanske upplevs det som brutalt”

En som inte ens får plats är världscupvinnaren Therese Johaug. I hennes fall är dopningsfallet fortfarande aktuellt och juryn valde därför att peta henne helt från listan.

”Kan det upplevas som brutalt? Kanske. Men i fall som inte är avgjorda vore det både principiellt och praktiskt felaktigt att ta med idrottaren på listan”, skriver krönikör Leif Welhaven om beslutet.

VG har även låtit folket rösta på de hundra kandidaterna och då är det en riktig knall som toppar. MMA-fajtern Emil Meek, som vann sin UFC-debut i år, är 57:a på VG:s lista men toppar i nuläget folkets lista före Magnus Carlsen.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.