Skidskytte

Efter debatten kring Stina Nilsson: ”Är inte orolig”

Av: 

Petra Thorén

SPORTBLADET

Stina Nilssons åktider har blivit föremål för debatt.

Men det är för tidigt att dra några slutsatser anser Rikard Grip, generalsekreterare i Svenska skidskytteförbundet och 27-åringens förra tränare.

– Jag tror inte man ska utgå från att hon tappat en kapacitet som hon har haft tidigare, säger han.

Stina Nilssons byte från längdåkning till skidskytte väckte stor uppmärksamhet.

Utvecklingen som skidskytt följs av många nyfikna och en faktor som varit uppe för diskussion är Stina Nilssons åktider.

Trots att lördagens internationella lopp blev ett steg i rätt riktning – 41:a sett till den totala åktiden – så var hon näst långsammast av de sju svenska åkarna.

– Jämför man med Elisabeth Högberg är Stina Nilsson nästan minuten efter i ren åktid. Det är mycket. Vi kan ha missat något i analysen innan, sa SVT:s expert Björn Ferry i Vinterstudion och syftade på att Nilsson aldrig var någon toppåkare på de längddistanser som motsvarar skidskyttarnas distanser.

”Inte nöjda just nu”

Rikard Grip, generalsekreterare i Svenska skidskytteförbundet, fungerade som Stina Nilssons tränare under åren i längdlandslaget. Han tycker att det är för tidigt att dra slutsatser om Stina Nilssons åktider.

– Jag tror inte man ska utgå från att hon tappat en kapacitet som hon har haft tidigare. Det är för tidigt, man behöver ge henne tid, säger han och fortsätter:

– Att hon har en bra åkkapacitet tvivlar jag inte på ännu. Men det handlar mycket om att få alla moment att stämma, då kan det säkert slå lite, säger Rikard Grip.

Johannes Lukas, huvudansvarig för skidskyttelandslaget, är inte heller han orolig. Men inte heller helt nöjd.

– Vi är inte nöjda med hur hon åker just nu, men det är en annorlunda situation. Du har pressen på dig, du står på vallen vilket blir som en aktiv vila och sen är det full gas igen. Det är som intervall och som hon behöver träna på. Vi hade ingen perfekt sommar heller med fraktur, säger han och fortsätter:

– Jag är inte orolig. Jag vill ge henne tid och har inga stora förväntningar, men vet att hon kan åka bättre. Det har jag på papper på. Jag har sett många intervallträningar som hon har gjort bra.

Johannes Lukas, huvudansvarig för skidskyttelandslaget

”Mer komplext än längdåkning”

Han vill också kasta in en reflektion:

– Skidskyttets nivå är väldigt hög. Inte ens Denise Hermann (Tyskland) som bytte från längd till skidskytte åker ifrån alla andra. Folk måste förstå att de bästa skidskyttarna kan åka jämnt med de bästa i längdåkning, påpekar han och fortsätter:

– Det är lite svårt för Stina att veta vilken fart hon kan hålla från början. Och jag tycker att det är mycket mer komplext än längdåkning.

Stina Nilsson sa efter lördagens lopp att hon tycker att förväntningarna på henne varit orimligt höga. Det skriver landslagstränaren under på.

– Jag har sett henne i ett år och hon gör det väldigt bra. Men alla måste förstå att skidskytte är en väldigt svårt sport. Det är inte bara att ta på sig bössan på ryggen och åka fort och bli väldigt bra. Det tar flera år. Det är ett stort steg framåt att hon åker IBU-cupen, säger Johannes Lukas som tillägger:

– Hon är en skidskytt, hon är en nybörjare och det gäller att ge henne tid.

Rikard Grip;

– Man ska vara ödmjuk för att göra det skiftet. Det är inte enkelt. Det har varit väldigt mycket riktat mot Stina samtidigt som det är många som är duktiga.

ANNONS

Målglatt möte eller straff på övertid? Spana in helgens matcher på Stryktipset – fixar du 13 rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Skidpanelen: ”Nu är tronskiftet redan här!”

ÄMNEN I ARTIKELN

Skidskytte

Rikard Grip

Svenska skidskytteförbundet

Stina Nilsson