Nilsson: ”Orimliga förväntningar på mig”

Stina Nilsson 69:a i IBU-reprisen

Stina Nilsson.
Stina Nilsson.

Stina Nilssons andra internationella lopp i karriären blev bättre än det första.

Hon trettio klättrade placeringar och slutade 69:a.

– Små steg är också framsteg, säger Stina Nilsson.

Vad är en internationell tävlingsdebut i tyska Arber?

Inte alldeles underbar om du frågar Stina Nilsson. 27-åringen sköt fem bom och slutade på en 99:e plats, nästan fyra minuter efter ryska Tatjana Akimova, i torsdagens IBU-sprint.

Lördagens sprint blev, inte i samma klass som underbar men, ändå bättre än senast. Nilsson sköt totalt tre bom, klättrade 30 placeringar och slutade på 69:e plats – drygt två minuter efter Tatjana Akimova som återigen hade bäst tid över mållinjen.

– Det är kämpigt på både på vallen och i spåret, säger Stina Nilsson när Sportbladet får tag på henne efter tävlingen.

Din tränare Jean-Marc Chabloz säger att mycket av motgångarna kan ha att göra med att du heter just Stina Nilsson. Håller du med?

– Jag tycker att det gick ganska bra att hålla distans till allt i Idre. Men jag håller med om att det har lagts orimligt mycket förväntningar på mig. Jag måste hitta tillbaka till att jag gjorde det här valet för min egen skull, säger hon.

”Missat något”

Stina Nilsson blev 41:a i lördagens IBU-sprint, sett till den totala åktiden – näst långsammast bland de sju svenska åkarna.

– Jämför man med Elisabeth Högberg är Stina Nilsson nästan minuten efter i ren åktid. Det är mycket. Vi kan ha missat något i analysen innan, säger SVT:s expert Björn Ferry i Vinterstudion och syftar på att Nilsson faktiskt aldrig var någon världsåkare på de längddistanser som motsvarar skidskyttarnas distanser.

Stina Nilsson tycker att Ferrys analys är korrekt.

– Som längdskidåkare gjorde jag mina bästa prestationer i klassisk stil. Jag måste utveckla både min skate-åkning och skyttet för att bli en bra skidskytt, säger hon.

Tävlar nästa vecka

Sex svenskar gick i mål före Stina Nilsson. Bästa svenska blev Tilda Johansson som slutade femma.

Nilsson väljer nu att fokusera på de positiva delarna från lördagens sprint.

– Små steg är också framsteg, säger hon strax innan avfärd tillbaka till hotellet. Där väntar mat och vila för att kunna ladda om till mordagens träningspass och kommande tävlingar redan nästa vecka.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.