”Bengan” dömer ut Sveriges VM-chanser: ”Ingen ordning alls”

Bengt ”Bengan” Johansson.
Bengt ”Bengan” Johansson.

Det spelar ingen roll att Bengt ”Bengan” Johansson rådgivit den nye förbundskaptenen Glenn Solberg.

Den numera 78-årige handbollslegendaren ger inte Sverige några större möjligheter i VM i Egypten.

– Det är ju ingen ordning alls, säger han till Sportbladet.

Efter den tidiga sortin från hemma-EM i fjol tackade Kristján Andrésson för sig efter 3,5 år som svensk förbundskapten.

Ersättaren Glenn Solberg, som redan var klar som ersättare , stod redo att ta över.

Dessförinnan reste norrmannen till Halmstad, julen 2019, för att besöka Bengt ”Bengan” Johansson och ta emot råd inför sitt nya uppdrag.

Samtalet handlade mer om teambuilding och upplägg kring samlingar än rent handbollsnörderi.

– Han var bara här en dag under julen. Jag känner honom sedan tidigare, men mest som spelare i Norge, berättar tränarlegendaren när Sportbladet når honom.

Nu på onsdag inleds handbolls-VM i Egypten dit ett stukat svenskt landslag rest för att möta Tjeckien, Chile och självaste värdnationen i det inledande gruppspelet.

Tror inte på Sverige

Sverige kommer med ett till stora delar nytt lag där närmare hälften av spelarna aldrig spelat ett mästerskap. Dessutom har ett positivt coronafall (Anton Lindskog) ställt till det ytterligare.

”Bengan” ger inte Solberg några vidare chanser i sitt första mästerskap som förbundskapten.

– Det tror jag inte mycket på. Under islänningens (Andrésson) tid så skulle de tagit guld tycker jag, för då hade de ett väldigt bra lag. Nu är det mycket covid, skador och skit. Nu är det rätt svårt. Egypten är jättesvåra att spela mot på deras hemmaplan och sen vet man inte om lagen får covid. Det är ju ingen ordning alls, säger han.

Tycker du det är en otacksam uppgift för Solberg?

– Ja det har blivit det. Det har knappt blivit någon samling och så blev det stört av covid. De kunde inte genomföra någon kvalmatch heller.

Tror du de kan skrälla?

– Nej. Det tror jag inte.

Har du skickat någon lyckönskning till den nye förbundskaptenen?

–Nej, det har jag inte. Men det skulle han kanske behövt.

Under Andrésons ledning var Jim Gottfridsson lagkapten, men under Solberg har Andreas Palicka fått förtroendet. Det hörs på Johansson att åsikterna är många och att hängivenheten till handbollen fortfarande är stor. När kaptensbytet kommer på tal skräder han inte med orden.

– Jag tyckte Jim Gottfridsson gjorde bort sig här på hemmaplan i EM förra året. Han var ute med tre killar (spelarna gick ut på krogen mitt under mästerskapet, reds.anm). Han är inget föredöme, men en bra spelare. Han kan Sverige absolut inte undvara, säger ”Bengan”.

Johansson, som från 1988 till 2004 ledde Sverige till tre OS-silver, två VM-guld, två VM-silver, två VM-brons samt fyra EM-guld, har hunnit fylla 78 år.

Aktienörd

För drygt två år sedan diagnostiserades han med en typ av Parkinsons sjukdom som framförallt påverkat fysiken.

– Jag mår ganska bra, så det är lugnt.

Hur har coronan påverkat dig?

– Det påverkar lite grann, det gör det. Men det är bara att kämpa på. Jag försöker varje dag. Det är ju att man umgås bara med ett fåtal personer i sin närhet och barnbarnet fick covid innan jul så jag har inte sett dem sedan dess. Hon blev inte sjuk, bara feber och halsont en eller två dagar. Det blev en lugn jul, säger han och tillägger.

– Jag ska väl få ta vaccinspruta bland de första. Jag trodde jag skulle få denna vecka, men det tror jag inte blir av. Det ska bli skönt när den blir av.

Vad har du för dig på dagarna?

– Jag spelar bridge på nätet och så håller jag på med aktier.

Du är aktieintresserad alltså?

– Ja, det tar mycket tid. Jag följer det varje dag. Jag kommer inte köpa eller sälja i dag. Men första dagarna i januari var strålande.

Vad har du för aktietips?

– Jag är ju lite konservativ av mig. Jag satsar på de etablerade. Jag är ingen chanstagare. Jag är så gammal så jag satsar på investmentbolag och Volvo, det är lite säkrare papper. Jag har länge haft Investor och Latour.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.