Bandy

Bandysvepet: ”Jag vill inte dö”

Av: 

Magnus Wilsson

SPORTBLADET

Skyttekungsduellen hettar till, oskyldigt drama och Hammarbys formsvacka.

Men den största bomben är nog att AIK förstärker ledarstaben.

Här är veckans hetaste snackisar.

Se alla mål från elitserien i bandy här!


Mästerskytten har vaknat

Han är elitbandyns bäste svenske målskytt genom tiderna. Efter en något segstartad säsong har Bollnäs Patrik Nilsson, 38, vaknat till ordentligt. På säsongens inledande tolv matcher gjorde han totalt elva mål. Därefter har han gjort elva nya mål på endast fem matcher och säsongens målskörd fördubblades under den perioden.

Med sina 22 mål totalt där här säsongen har han nu gjort totalt 1 069 mål i elitbandyn (svenska högstaligan, ryska högstaligan och VM). Det är 20 mål framför Villa Lidköpings och elitseriens skyttekung Christoffer Edlund, 33, som har gjort 1 049 mål totalt.


Dramat i Gubbängen

I inledningen av den andra halvleken i mötet mellan Tellus och Vänersborg i den nya hallen i Gubbängen hördes två kraftiga smällar.

– Vad var det där? hördes kommentatorn Christoffer Pihl-Svensson säga i Sportbladet Plays sändning.

– Det kändes nästan som att allt rasade ihop, sa han lite senare.

– Jag vill inte dö här inne om jag säger så, svarade expertkommentatorn Cormac Åhlström.

Någon fara för livet var det dock inte. I en intervju med Bandypuls berättade en Fredrik, utan att vilja uppge sitt efternamn, som arbetar i hallen om vad som faktiskt hände och gav lugnande besked.

– Det är sättningar i taket och balkarna. När det går från plus till minus och från minus till plus blir det att det smäller i plåten. Tellus var med om det på en träning i veckan också, men det är inget farligt, sa han.


Hammarby har det motigt för tillfället.

”Bajens” mörker

I början av december tog Hammarby en imponerande skalp hemma mot serieledaren Villa Lidköping med 3–2. Sedan dess har Stockholmsgänget endast tagit poäng i en match, i 4–3-segern borta mot Bollnäs, på nio försök.

De sju senaste? Idel förluster och poängen lyser med sin frånvaro och ”Bajen” har ännu inte tagit en poäng under 2021 på sju försök.

Självförtroendet är nere på botten och vändningen skulle komma mot Frillesås gånger två och Tellus var förhoppningen. Men i rond ett mot Frillesås föll man tungt på bortaplan med 6–4 efter att ha hämtat upp ett 4–2-underläge till 4–4 sent i matchen.

– Självförtroende vänder man inte med ett knapptryck, sa lagkaptenen Robin Sundin efter matchen.

Hammarby befinner sig nu på en 12:e plats i tabellen, fem poäng före nästjumbon Frillesås.

Sportchefen Viktor Karlsson kommenterade läget så här:

”Det är en extremt påfrestande säsong med allt som är runt omkring så vi måste fortsätta jobba hårt både på plan och utanför så vi reser oss från denna dystra trend.", skrev sportchefen Viktor Karlsson i ett sms till Sportbladet efter matchen mot Frillesås.


Esa Määttä.

Tränarbytet

Det slog ner som en bomb under måndagen.

Efter att ha fått sparken från Sirius drygt två veckor tidigare så presenterades Esa Määttä som ny huvudtränare för AIK.

– Esas ledaregenskaper och bandykunnande har vi känt till länge så när möjligheten kommer för AIK att anlita en person som Esa då är det klart att vi tittar på det i vår strävan att bli bättre, berättade AIK:s sportchef Jonas Galotta för Sportbladet.

Därmed fick Esa Määttä, som tidigare uttryckt att han gärna stannar i elitserien, en skjuts uppåt i tabellen från en bottenstrid till en potentiell guldkandidat.

– När man tittar på namnlistan i AIK, det här är spelare som är i världstoppen. De har vunnit hur mycket som helst och det ska bli jättekul att jobba med sådana idrottare. Det känns jättehäftigt att få jobba med dem, sa Esa Määttä.

– Jag kan säga så här: hur dum skulle man vara som tränare om man inte skulle ta ett sådant här jobb?

Määttä kommer att ha de tidigare tränarna Magnus Muhrén och Oskar Robertsson till sitt förfogande som assisterande då de blir kvar i klubben.

Du ser alla matcher i elitserien på Sportbladet Play.

ANNONS

Spika favoriterna och se upp för skrällar – tippa helgens toppfotboll på Europatipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

HOLM: Proffs mot amatörer – den här säsongen finns det tre serier i serien

ÄMNEN I ARTIKELN

Bandy

Elitserien i bandy

Patrik Nilsson