Sex klassiska motionslopp – så är läget just nu

Vätternrundan, Göteborgsvarvet och Stockholm Marathon får nya datum på grund av corona

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Stockholm Marathon är ett av motionsloppen som planeras att genomföras i höst men har flyttats på grund av coronapandemin. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Stockholm Marathon är ett av motionsloppen som planeras att genomföras i höst men har flyttats på grund av coronapandemin. Arkivbild.

SPORTBLADET

Blir det några stora motionslopp i sommar och höst?

Hoppet lever – men osäkerheten är stor på grund av coronapandemin.

Så här är läget för sex klassiska evenemang.

Vad händer med Vansbrosimningen 2021?

Nya datum för Vansbrosimningen: 2-11 juli, 20-21 augusti

Arrangören har lanserat konceptet Vansbrosimningen drop in och flyttat elittävlingarna till 20–21 augusti.

– Vi sitter still i båten och planerar att göra någon form av simning enligt den plan vi lagt, med tre helger och en sex veckors drop in-period som avslutas med elittävlingarna, säger Tom Viker, generalsekreterare för Vansbrosimningen.

Trots osäkerheten har redan ett helt koncept presenterats för Vansbrosimningen.

Första helgen (2-3 juli) genomförs motionsloppen Vansbro öppen älv, Vansbro kortsim, Vansbro 10 K, Vansbro kortsim 1 km.

Andra helgen (9-11 juli) är det dags för motionsloppen Vansbro halvsim, Vansbro öppen älv, Vansbrosimningen, Vansbro kortsim, Vansbro tjejsim samt simlopp för barn.

Den tredje helgen (20-21 augusti) avgörs elitloppen Vansbro tjejsim, Vansbro kortsim samt Vansbrosimningen. Tre lopp där bara seedade elitsimmare får delta.

Förutom detta erbjuds Vansbrosimningen drop in under perioden 11 juli till den 22 augusti.

Vad händer med O-ringen 2021?

25 juli-1 augusti

Arrangören planerar för att orienteringsfesten ska genomföras i Uppsala i sommar. Men Jens Lindquist, tillförordnad vd för O-ringen, säger att konceptet bygger på möten och gemenskap vilket skapar svårighet att anpassa evenemanget efter pandemin:

– Vi kan bara genomföra O-ringen om deltagarbegränsningarna är borta och då behöver Folkhälsomyndighetens tre smittnivåer ha antagits som utgångspunkt för regelverket.

– Samtidigt vill vi inte fatta ett beslut tidigare än vi måste, för vi vill inte stå där i sommar och konstatera att pandemin släpper och det hade gått att genomföra O-ringen.

Senast i mitten av maj måste arrangörerna ta beslut om det går att genomföra O-ringen.

Tiomila, som skulle avgjorts i Kungsängen 2-3 maj, är redan inställt.

Vad händer med Vätternrundan 2021?

Nytt datum för Vätternrundan: 2-5 september

Det senaste av de stora motionsloppen som flyttats, från 11-19 juni till 2-5 september.

"Det slutgiltiga beslutet behöver fattas nu och vi ser att vi har ett allvarligt läge med hög smittspridning i samhället. I det läget är en flytt av loppen det enda beslutet vi kan fatta", sade vd:n Gunilla Brynell-Johansson när beskedet kom i förra veckan.

Vad händer med Lidingöloppet 2021

Nytt upplägg för Lidingöloppet, 24 september-3 oktober

Tidigare har tävlingen avgjorts över tre dagar – men i höst ändras formatet så att evenemanget pågår i över en vecka.

Syftet är att få en mer coronaanpassad tävling. Exempelvis är tremilen planerad att pågå över hela dagen den 25 september, för att alla inte ska starta vid samma tidpunkt.

– Vi kan ha startgrupper med lite färre deltagare, mindre tryck på transporter och andra anpassningar för att det ska kännas lugnt och tryggt, sade Lidingöloppets generalsekreterare Cecilia Gyldén i mars.

Vad händer med Göteborgsvarvet 2021?

Nytt datum för Göteborgsvarvet: 11 september

Är flyttad från den 22 maj till 11 september. Då är det även tänkt att Stockholm Halvmarathon ska avgöras, vilket innebär att landets två största halvmaror avgörs samma dag.

Vad händer med Stockholm Marathon 2021?

Nytt datum för Stockholm Marathon: 9 oktober

Har flyttas från den 5 juni till den 9 oktober. Precis som för Göteborgsvarvet är förhoppningen då att tävlingen ska kunna genomföras normalt.

Publicerad: