Ebba Andersson om iskalla badet: ”De hade skrämt upp mig”

Svenska längdlandslaget är nere i franska alperna för att acklimatisera sig på höjd.

Men det är inte de 2 100 meterna över havet som har varit tuffast för åkarna så här långt.

– Det var så att jag knappt fick luft, säger Ebba Andersson.

OS i Peking är det stora målet för de flesta vinteridrottare säsongen som kommer. För att förbereda sig för höjden är det svenska längdlandslaget just nu på plats i Tignes, Frankrike, på det första av tre höghöjdsläger inför säsongen.

Sprintåkaren Oskar Svensson försöker sätta ord på hur det känns att träna uppe i den tunna luften.

– Det är väldigt jobbigt. Det är som att man väger 100 kilo mer direkt och tappat all kondition men vi tar det väldigt lugnt. Det handlar om att ta det försiktigt fram till att kroppen är acklimatiserad. 

Inte åkt på smällen

När Sportbladet pratar med åkarna har de bara varit där några dagar.

– Jag har inte åkt på smällen än, så än så länge känns det här bra, säger Frida Karlsson som är en av de åkare som har tryckt på att det är viktigt att få många dagar på höjd.

Ebba Andersson efter badet.
Ebba Andersson efter badet.
Resten av badgänget.
Resten av badgänget.

Den största chocken hittills under lägret fick i stället några av åkarna när de valde att ta sig ett dopp i glaciärsjön.

– De hade skrämt upp mig med att det var väldigt kallt. Första känslan när jag hoppade i var att det var kallt, men inte så kallt. Sen var det så att jag knappt fick någon luft så då var det bara snabbt upp för jo tack det var kallt, säger Ebba Andersson.

Kalla om doppet

En av de som hade skrämt upp Andersson var veteranen Charlotte Kalla. I ett klipp på Anderssons sociala medier syns hur Kalla tillsammans med Moa Lundgren, Emma Ribom och Lovisa Modigh kastar sig ut i sjön.

– Jag är glad att jag inte kände på vattnet innan. Jag hade egentligen åtta minuter kvar på min löptur men så träffade jag det här peppade badsugna gänget så då kunde jag inte låta bli att ta ett dopp i plurret, säger Charlotte Kalla.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.