Amanda Lind

Publiktaket höjs till 300 personer

Av: 

Anton Johansson

Moa Berander

Malin Wahlberg

SPORTBLADET

Från 50 sittande personer till 300 på kultur- och idrottsevenemang med start 1 november.

Det beskedet kom regeringen med på en presskonferens på eftermiddagen.

– Det verkar vettigt att slå till mot nattklubbar och i stället släppa fram idrott en liten, liten bit, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

Regeringen med bland annat statsminister Stefan Löfven och kultur- och demokratiministern Amanda Lind höll presskonferens under torsdagseftermiddagen för att meddela olika beslut.

Bland annat kom beslutet om höjt publiktak för kultur- och idrottsevenemang från 50 personer till 300 sittande personer från och med 1 november.

– De deltagarna ska anvisas en sittplats med minst en meters avstånd och det ska skapas förutsättningar för deltagarna att hålla det avståndet under arrangemanget. Två personer från samma sällskap får sitta tillsammans, säger Amanda Lind.

Löfven tydlig

– Det här är ett beslut som är efterlängtat och som kommer att göra stor skillnad även om de berörda sektorerna befinner sig i ett fortsatt allvarligt läge, säger Lind.

En anledning till taket på 300 personer är för att man först vill se hur allt fungerar, bland annat med in- och utsläpp och resor till och från evenemangen. Stefan Löfven var också tydlig med att idrottsrörelsen måste hålla sig till reglerna, så att smittspridningen inte ökar. Annars kan regeringen sänka taket igen.

”Tydlig vilja”

Riksidrottsförbundet menar att det är ett välkommet besked för många klubbar, men att det fortfarande gör liten skillnad för större föreningar i större sporter.

– Man får dela upp det, klart det är en viktig förändring för oss. I en stor majoritet av idrotten talar vi om 100, 200, 300 som är i publiken. I elitidrotten, SHL, allsvenskan, är det en helt annan situation och där gör det mindre skillnad, säger RF:s ordförande Björn Eriksson.

”Nu börjar vi resan”

Även Svensk Elitfotboll är glada över beslutet.

– Det är lite hoppfullt att man i svåra tider väljer att ta det här beslutet och låta oss visa att vi klarar av det. Det är inte den sista lösningen, men vi är mitt i en pandemi. I takt med att vi kan visa att vi klarar av det hoppas jag att man kan ha diskussioner om ytterligare öppnande. Nu börjar vi resan, säger generalsekreterare Mats Enquist.

Att det blir 300 i stället för 500 som det sagts tidigare, vad betyder det?

– Det spelar mindre roll. Det principiella att gå från totalt nedstängt till att vi nu får chansen är en dörr som öppnas. Jag tar gärna emot det för nu kan vi börja jobba.

ANNONS EXTERN LÄNK

Näst sista dag! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Amanda Lind

LÄS VIDARE

LEIFBY: ”Andravågen” var ingen statshemlighet

ÄMNEN I ARTIKELN

Amanda Lind

Stefan Löfven