Kom sist – firade som ett VM-guld

Skid-VM:s största solskenshistoria

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

OBERSTDORF. De slutade sist, men jublade som om de hade vunnit.

För brasilianskorna Jaqueline Mourão, 45, och Bruna Moura, 26, var jumboplatsen i sprintstafetten värd guld.

– Det har kommit många tårar, säger Moura.

Att två kvinnor från ett land som inte ens har snö tävlar i längd-VM är en bedrift i sig. Att Bruna Moura är här i Oberstdorf är inget annat än en bragd.

Hon föddes med ett hjärtfel.

På läkarspråk kallas det ASD-secundum, eller förmaksseptumdefekt, vilket innebär en defekt i förmaksskiljeväggen. På vanlig svenska betyder det att hon föddes med ett hål i hjärtväggen.

Vanligtvis opereras man direkt, men Bruna Moura hade inte den lyxen när hon var liten. Hon levde med sitt hjärtfel i 20 års tid – och hålet växte.

– Det var då Jaqueline kom in i bilden, berättar hon.

Jaqueline Mourão är 45 år gammal. Hon är född i Belo Horizonte, hon har två barn – och har tävlat i sex olympiska spel.

– Ja, i skidskytte, moutntainbike och längdskidor, säger hon.

Foto: Lise Åserud / TT NYHETSBYRÅN

Opererades gratis

Jaqueline är lite av en idrottsprofil hemma i Brasilien och var snäll nog att ta Bruna under sina vingar. Med hjälp av sina kontakter lyckades hon tjata till sig en gratis operation för Bruna på ett sjukhus i São Paulo. En operation som förändrade Brunas liv.

– Utan den hade jag inte kunnat hålla på med idrott. Faktum är att jag hade fått ett mycket kortare liv. När jag fick veta att jag skulle få göra operationen gratis så blev det väldigt känslosamt och jag grät väldigt mycket, säger Bruna.

En sådan komplicerad operation kostar 150 000 dollar att göra i vuxen ålder, uppger Jaqueline. Nu fick Bruna göra den helt gratis.

– Innan operationen hade jag inte fått motionera på två års tid. Så fort läkaren gav mig klartecken att börja igen så blev jag lite för ivrig och gav mig ut på en löptur – i två timmar. Läkaren blev inte speciellt glad över det, men jag kunde inte hålla mig, säger hon och skrattar.

Jaqueline introducerade först Bruna till sitt mountainbikeprojekt, men snabbt började Bruna fatta tycke för längdskidor. Numera spenderar hon lika mycket tid i Holland där hon tränar för fullt på rullskidor.

– Jag har också skaffat en holländsk pojkvän och ska flytta dit snart, berättar hon.

Foto: ANDREAS KÄCK
Jaqueline Mourão, 45, och Bruna Moura, 26, firade som om de vunnit guld.

Om allt går som det ska kan Jaqueline Mourão och Bruna Moura få köra i vinter-OS i Peking 2022. För att den drömmen ska gå i uppfyllelse måste de samla in fler Fis-poäng i klassisk stil, annars får Brasilien bara en OS-plats, inte två.

– Drömmen är att köra i OS, säger Bruna.

”Blev en känsostorm”

Men här och nu gläds hon åt att få chansen på ett VM. Hon och Jaqueline kom sist i sitt semifinalheat i söndagens sprintstafett. Bara Grekland och Litauen – som blev varvade och fick sina resultat strukna – var sämre. Ändå jublade den brasilianska duon som om de vunnit guld.

– Ja, det blev en känslostorm efter målgången, säger Jaqueline.

– Oftast är det bara de som vinner loppet som får all uppmärksamhet, men Bruna är också en vinnare – en vinnare i livet, säger hon.

Bruna håller med:

– Det här är en dröm som går i uppfyllelse, säger hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN