”Jag förtjänade platsen”

Petade Jönsson – utslagen direkt

Foto: LASSE ALLARD
Karl-Johan Westberg.
SPORTBLADET

LAHTIS/STOCKHOLM. Emil Jönsson, som tog brons i sprint på OS 2014 och på VM 2011, petades från det svenska laget till VM-sprinten i Lahtis.

För ersättaren Karl-Johan Westberg blev det samtidigt en dag av besvikelse.

– Jag var förtjänt av platsen. Nu går det dåligt men det kan man inte göra något åt, säger Westberg till Sportbladet.

Det var ett beslut som säkert förvånade många när Emil Jönsson petades från VM-sprinten till förmån för Karl-Johan Westberg.

– Jag har inte fått någon förklaring, men det är väl så att jag inte fått ut min kapacitet i skejtteknik. Jag förstår dem till fullo. Man ska ta de som är bra och ser man till SM och ser vilka som var på pallen så var jag inte med där, sa Jönsson själv om beslutet.

”Hade inget tryck alls”

Men VM-sprinten blev ingen rolig upplevelse för Westberg. 24-åringen försvann redan i kvalet efter en 32:a plats.

– Jag har längtat efter det här länge och så går det dåligt. Det är ingen höjdare. Jag tröttnade i sista backen. Jag har inget tryck alls där, säger Westberg till Sportbladet.

Trots resultatet står Westberg själv fast vid att landslagsledningen tog ut rätt åkare.

– Det tänker jag inte ens på. Jag var förtjänt av platsen. Nu går det dåligt men det kan man inte göra något åt, säger 24-åringen och fortsätter:

– Det är bara hem och gräva ner sig lite nu och komma igen. Man kan inte bara ge upp för att det går dåligt.

Grip: Var inget felbeslut

Även förbundskapten Rikard Grip försvarar uttagningen.

– Det var absolut inget felbeslut. Vi tog ett beslut där och då som vi kände var rätt och det finns ingenting som förändrar min känsla kring det beslutet nu. Sedan hur det hade kunnat se ut kan vi bara sia om och det kommer jag inte göra, säger förbundskaptenen.

Grip menar också att just kvalet var Westbergs stora utmaning.

– Vi visste att kvalet är ett nålsöga för honom men vi har upplevt att han tagit stora steg den här säsongen. När han väl kommer till heaten är han väldigt skicklig och han har gjort många fina insatser när han kört man mot man.

Finalpasset börjar 16.30 och sänds i SVT.

ARTIKELN HANDLAR OM