Northugs kritik mot egna förbundet

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Petter Northug.
Foto: All Over Press Finland
Petter Northug.

SPORTBLADET

LAHTIS. Petter Northug lämnar VM utan medalj för första gången på tolv år.

Efteråt riktade han stark kritik mot norska landslagschefen Vidar Löfshus.

– Jag tror att han bluffar, säger stjärnan.

Foto: Lasse Allard / AFTONBLADET / 2116
Vidar Löfshus.

Petter Northug har haft många konflikter med det norska skidförbundet. Redan innan VM hann börja lanserade stjärnan att han skulle starta en kampanj för att ta landslagschefen Vidar Löfshus jobb under parollen ”Let's make skidförbundet great again”.

Efter åttondeplatsen i femmilen skickade han flera kängor till landslagschefen Vidar Löfshus som inför VM sa att media hade skuld i att Therese Johaug åkte fast för dopning, något han senare fick be om ursäkt för.

– Det ska inte ske från en ledare. Men det tror jag Vidar känner själv att det inte går att hålla på så, säger Northug och fortsätter:

– Antigen är han snäll som en kattunge eller så är han värst i klassen. Men jag ska snacka med Vidar när jag träffar honom i vallabussen. Jag ska ta en liten mediekurs med honom, han har mycket att lära.

”Tror att han bluffar”

Alex Harvey, Sergej Ustiugov och Matti Heikkinen knep medaljerna i femmilen och det blev därmed inget individuellt norskt herrguld för första gången på 22 år.

Löfshus sa att han ändå var nöjd med mästerskapet, men Northug håller inte med.

– Det är inte bra nog att inte ta ett individuellt guld. Det är någon vi har som ett krav, att vi ska leverera när vi är på mästerskap. Det är för dåligt helt enkelt, säger han och fortsätter:

– Jag tror inte att Löfshus är ärlig när han säger det. Jag tror att han bluffar. Jag vet att Vidar inte är nöjd utan individuellt guld, det är han absolut inte nöjd med.

”Vill ha mitt huvud på ett fat”

För norska tidningen VG erkänner Vidar Löfshus att han känner sig pressad.

– Jag kör säsongen ut, sen får vi se. Jag märker att det är många som vill ha mitt huvud på ett fat, så vi får se vad som händer. Vi kommer att utvärdera som vanligt. Jag fruktar ingenting. Jag har många möjligheter, jag tänker inte vara rädd för att gå arbetslös nästa sommar, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE