Friidrottsförbundet offer för hackerattack

Internationella friidrottsförbundet (IAAF) har blivit utsatt för en hackerattack.

Ryska organisationen Fancy Bears har försökt nå filer från idrottarnas dispensregister.

– Vi kommer att göra allt i vår makt för att lösa situationen, säger ordföranden Sebastian Coe.

Sebastian Coe.
Sebastian Coe.

Ryska hackergruppen Fancy Bears har tidigare skapat rubriker för sina försök att läcka flera aktivas medicinjournaler.

Första kom organisationen åt hemliga medicinska dokument om OS-stjärnorna Simone Biles och Serena Williams och sedan även svenska fotbollslandslagets Olivia Schough.

– Det är tråkigt och väldigt obehagligt, sa Schough till Sportbladet då.

Bekräftar ny hackerattack

Och nu har Fancy Bears varit på jakt efter nya dokument.

Internationella friidrotssförbundet (IAAF) bekräftar i ett pressmeddelande att man blivit utsatta för en hackerattack av den ryska organisationen.

Intrånget noterades den 21 februari då IAAF:s säkerhetsavdelning upptäckte att en okänd användare försökte komma åt filer ur idrottarnas dispensregister.

”Det är ännu inte känt om den här informationen har stulits från nätverket, men det ger en stark indikation på angriparna intresse samt avsikt och visar att de har tillgång och kunskap för att komma åt de här filerna när de själva vill”, skriver IAAF i ett pressmeddelande.

”Ska göra allt i vår makt”

Och IAAF-ordföranden Sebastian Coe beklagar det inträffade.

– Vår första prioritet är de idrottare som gett IAAF information som de har trott skulle vara säker och konfidentiell. Vi vill be om ursäkt och vi kommer att göra allt i vår makt för att lösa situationen och arbeta med de bästa organisationer i världen på området för att skapa en så säker miljö som vi bara kan, säger han i ett uttalande.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.