Johan Olsson: ”Chansar hellre för seger”

Foto: LASSE ALLARD
Johan Olsson står över lördagens skiathlon.
SPORTBLADET

LAHTIS. Trots sjukdomsstrul står Johan Olsson redo för VM med gott självförtroende.

Men när han mötte media hyllade han ”superfavoriten” Martin Johnsrud Sundby – och Petter Northug som han ställs emot på femmilen.

– Han visade gott gry, han blir definitivt ett hot, säger han.

Det var ett stort mediauppbåd som väntade på Johan Olsson utanför vallaområdet vid skidstadion. Den regerande världsmästaren på 15 kilometer har varit i Lahtis i tre dagar och kämpar fortfarande med återacklimatiseringen från höjden i Seiser Alm.

– Jag går mest runt i mjukisbyxor på hotellet och absorberar den träning som jag har gjort, säger han.

”Har ett bra självförtroende”

Han berättar att han fick bra svar på rullbandet hemma i Sundsvall precis innan nedresan till Italien och att träningen flutit på bra där vilket har byggt ett bra självförtroende inför onsdagens debutlopp.

– Jag har ett bra självförtroende, någonstans måste jag kunna luta mig tillbaka på min rutin och njuta av att komma hit som världsmästare.

Skiathlonloppet i morgon var aktuellt som VM-premiär, men till slut avstod Olsson sin plats för att inte försämra möjligheterna inför onsdagen. Schemat för en formtopp är tajt nog som det är.

– Nu blir det 7–8 dygn på lågland, jag skulle vilja ha 10–14 dygn för att verkligen acklimatisera mig så det är en chansning. Men jag prioriterar hellre en chansning och går för seger än att sejfa och slinka in på medaljplats.

– Jag är fasen 36, snart 37 och jag är inte här för att samla fina placeringar.

”Trodde han skulle vinna”

Förutom 15 kilometer klassiskt så är femmilen i fristil en tänkbar medaljchans för Olsson. Där ställs han mot en återuppväckt Petter Northug.

– Ja, jag såg hela sprinten, han visade gott gry. Vi var några som trodde att han skulle vinna efter den där kvartsfinalen.

Så han blir ett hot på femmilen?

– Ja, det tror jag definitivt.

Men först måste han knäcka en annan norrman, Martin Johnsrud Sundby, på 15 kilometer.

– Han går definitivt in i det loppet som superfavorit, han är i stort sett bäst på varenda moment.

ARTIKELN HANDLAR OM