Bronsrycket

Kalla ordnade första svenska medaljen

SPORTBLADET

LAHTIS/STOCKHOLM. Charlotte Kalla ordnade sin tionde VM-medalj, och Sveriges första i Lahtis, i skiathlonen.

I den tyngsta stigningen ryckte 29-åringen ifrån norskan Heidi Weng och säkrade bronset.

– När vi hade varvat här inne i stadion ville hon att jag skulle gå upp igen och då bestämde jag mig för att köra på hårt, säger Kalla.

1 av 9 | Foto: LASSE ALLARD

Charlotte Kalla såg stark ut i den klassiska delen och var en av fyra åkare som var först in till skidbytet i lördagens skiathlon i Lahits. Men när åkarna väl fått nya skidor på fötterna ryckte finländskan Krista Pärmäkoski och norskan Marit Björgen.

”Fruktansvärt ont”

Kalla orkade inte följa och fick istället slåss om bronset med Heidi Weng. De följdes åt tills den sista riktigt tunga stigningen där Kalla satte in rycket.

– Jag kände att jag hade legat och borrat och ville att hon skulle göra en del av jobbet över viadukten. När vi hade varvat här inne i stadion ville hon att jag skulle gå upp igen och då bestämde jag mig för att köra på hårt, säger Kalla.

Tionde VM-medaljen

Kalla var urstark upp för backen och gav inte Weng en chans att hänga på. Efter rycket kunde svenskan sedan defilera in och säkra sin tionde VM-medalj i karriären.

– Det känns himla skönt att få ta en medalj. Jag känner att jag verkligen gav det jag hade och kunde hantera även lite problematik i början av loppet med fallet som var och ändå komma ganska bra ut ur det. Jag kunde slappna av, hade jättebra fäste under klassiska delen och det var viktigt att vi kunde hålla ett högt tempo och att vi fick en grupp av fyra innan bytet.

– Sedan var jag beredd att slita inför skejten men det gäller att ha feeling för hur mycket man sliter. Det är en tuff inledning och jag lyckades inte hänga på Marits och Kristas tempo.

Medaljen är också en skön revansch för Kalla som haft en strulig säsong med bland annat hjärtproblem.


HYLLA KALLA HÄR:

ARTIKELN HANDLAR OM