Efter pandemin: Nu skapar landslaget sin egen bubbla

Uppdaterad 2023-01-13 | Publicerad 2023-01-12

GÖTEBORG. Coronamästerskapen gav ett EM-guld och ett VM-silver.

Nu skapar landslaget en egen bubbla under hemma-VM och går inte i fällan från hemma-EM 2020.

– Jag har bara fem personer utifrån som jag pratar med under ett mästerskap, säger Andreas Palicka.

– Jag säger hej till familjen snabbt om de kommer förbi hotellet. Men jag går och aldrig och tar en kaffe med dem, säger Jim Gottfridsson.

 Handbolls-VM 2023: Spelschema och tv-tider

Sverige har byggt sin nya storhetstid under pandemin.

De tre coronamästerskapen som spelats har gett ett EM-guld, ett VM-silver och en femteplats i OS.

Landslaget har varit mästare på att hantera de strikta coronabubblorna i mästerskapen.

Flera av nyckelspelarna har dessutom bara spelat mästerskap som varit coronapräglade, som Jonathan Carlsbogård, Felix Claar, Lukas Sandell och Eric Johansson.

Nu i hemma-VM väntar i princip raka motsatsen: det råder inga coronarestriktioner (förutom att spelarna ska testas två gånger under VM), Sverige spelar på hemmaplan, laget bor mitt i Göteborg och förväntningarna är enormt uppskruvade då Blågult är regerande europamästare.

Det är en helt ny situation som väntar Glenn Solbergs landslag.

– Det kommer att bli något annat på alla plan, säger Carlsbogård.

– Jag tror att det blir en utmaning, säger Jim Gottfridsson.

”Vi satt i en stor ring som på dagis”

Därför kommer landslaget att skapa en egen VM-bubbla.

– Vi har diskuterat det, att vi får gå in i bubblan. Vi är också jävligt bra på att koppla av och koppla på, säger Carlsbogård.

– Vi får begränsa oss kring hur mycket energi vi ska lägga på familj och vänner under VM. Samtidigt är vi bara människor och man har olika behov. Men vi kan inte hålla på att gå ut och fika med någon vi gick på dagis med på 1990-talet, säger förbundskapten Solberg.

Rutinerade Palicka och Gottfridsson går gärna in i sina mästerskapsbubblor.

– Jag har bara fem personer utifrån som jag pratar med under ett mästerskap: min fru, mina två barn, mina föräldrar, som jag räknar som en person här, och min barndomskompis Alexander som är som en bror för mig, säger Palicka och fortsätter:

– Att få krama mina barn också under mästerskapen betyder väldigt mycket för mig. Det ger en distans till det man är här för.

Gottfridsson verkar vara mer restriktiv.

– Jag säger hej till familjen snabbt om de kommer förbi hotellet, som alla andra. Men jag går och aldrig och tar en kaffe med dem. Men har ”Kalle Kula” (alltså random lagkamrat) behov av att träffa någon kompis under VM så gör han det. Det är väldigt olika, säger han.

Hemma-EM 2020 blev ett tungt svenskt mästerskap.

Några formella restriktioner eller regler för spelarnas umgänge med utomstående har ledningen inte satt upp. Det är sunt förnuft som gäller och alla litar på varandra i att man kan hantera att leva på ett hotell mitt i stan som egentligen är öppet för vem som helst.

Redan i våras under samlingen i Polen började förberedelserna för att hantera ett ”öppet” mästerskap på hemmaplan med stor press.

– Vi har snackat extremt mycket om det. I Polen satt vi i en stor ring som på dagis och pratade om våra behov för att det ska fungera. Jag tyckte att det var jävligt häftigt, säger Gottfridsson.

Ska inte gå i fällan igen

Man har också lärt av misstagen från sitt senaste hemmamästerskap, EM 2020, som slutade i ett sportsligt fiasko.

– Det var mycket som inte var klart inför det mästerskapet som vi hade velat ha klart. Det var biljetter och allt möjligt. Men det är absolut ingen bortförklaring till prestationen då. I det här läget var det kanske ”bra” att det där hände 2020. För allt som blev fel då har vi kunnat lära av nu, säger Gottfridsson.

– Hemma-EM var så mycket större än jag trodde. Det var mycket med biljetter och man ville passa på att träffa olika kompisar för att man var i Sverige. Där lärde jag mig mycket. Vi måste hitta vår bubbla nu även om det är ett hemmamästerskap. Vi är här för att prestera. Det måste gå i första hand, säger Albin Lagergren.

– Det är lärpengar som de som var med då har tagit med sig, säger Niclas Ekberg som stod över EM 2020.

De alltför lösa tyglarna 2020 var en bidragande orsak till den ”enhetsgate” som briserade mitt under EM då fyra svenska spelare, däribland Gottfridsson, gick ut och drack alkohol på en krog i Malmö.

– Jag känner en stor revanschlusta för EM 2020 och allt som hände där, säger Gottfridsson utan att vilja prata mer om krogkvällen.

Inför VM gjorde man klart allt med biljetter redan innan man inledde uppladdningen.

– Jag vet inte vad som inte skulle vara färdigt nu, säger han dagen före premiären.

Alla inblandade är helt övertygade om att någon ”enhetsgate” är otänkbar i detta landslag.

Samtidigt är förväntningarna högre på handbollslandslaget än vad de varit på över 20 år, sedan hemma-EM 2002 med Bengan Boys.

– De höga förväntningarna är en komplimang och det ska vi omfamna och ta som något positivt och njuta av det stöd vi får, säger Solberg.

– Man måste kunna njuta under press, säger Gottfridsson.

Nu längtar han bara efter att VM ska börja.

– Jag fick en känsla av att vara nyförälskad när jag kom hit. Det bubblade och kittlade lite i magen när vi kom till hotellet här och packade upp väskan. Den känslan var jävligt skön.

Följ ämnen i artikeln