Dubbelt svenskt på pallen i Lillehammer

LILLEHAMMER/STOCKHOLM. Petter Northug och Johan Olsson kritiserar den svenska taktiken.

Men Frida Karlsson och Ebba Andersson svarade med en seger och en tredjeplats.

– Jag var tvungen att testa något, säger Karlsson.

Damernas 20 kilometer klassiskt en dramatisk tillställning. Efter halva loppet hade tätklungan med Ebba Andersson, Frida Karlsson, Emma Ribom, Moa Ilar och ytterligare 14 åkare fått en liten lucka ner till resten. 

På det näst sista varvet drog Frida Karlsson upp tempot och fältet blev utdraget. Andersson och Katharina Hennig lyckades följa, men de fick aldrig någon riktig lucka.

PLUS: Här är svenska kärleksparen på skidor

– Vi ser att det är omöjligt att gå ifrån, det går inte. Känslan för Ebba och Frida är nog att det är lite tröstlöst, säger Viaplays expert Anna-Karin Strömstedt.

Men inför den sista rundan överraskade Karlsson konkurrenterna på stadion med ett ryck. Svenskan fick en bra lucka, men i den sista uppförsbacken var Hennig och Andersson ikapp.

”Hopplös taktik av svenska laget”

Att Andersson ledde klungan bakom kritiseras av Petter Northug som är expert i norska TV2.

– Jag är mest överraskad över att Ebba är den som sätter fart på det. Det överraskar mig väldigt mycket. Hon tar med sig resten av fältet. Det är en hopplös taktik av det svenska laget. Så ska man inte få göra på masstart, säger han.

Viaplays expert Johan Olsson håller med.

– Det är en svensk som anför jakten, det kan man tycka är lite onödigt. I det här fallet ska Hennig ta upp jakten och Ebba ska vara mer passiv. Skulle Ebba vara mer restriktiv så skulle hon också spara mer av sin egen energi i sin spurt. Där brast det lite i den svenska teamkörningen, säger han.

Köp allt för att heja på Sverige i Sportbladet Shop här!

Petter Northug
Petter Northug

I slutet av uppförsbacken knäckte Henning staven vilket gav Andersson och Karlsson en lucka på fyra sekunder när en kilometer återstod. Men den jagande klungan fick kontakt igen och Tiril Udnes Weng blandade sig i segerstriden Karlsson var dock starkast på upploppet och knep segern före norskan och Andersson som slutade trea.

– Det var gött. Det var ett hetsigt lopp hela vägen så man är helt mosig i huvudet nu. Vi visste att det skulle bli tufft att gå ifrån, säger Karlsson.

”Kunde hjälpas åt”

Svenskorna slår dock tillbaka mot Northug och Olssons kritik.

– Den kritiken får stå för dem. Jag gick för mig själv där ute i dag. Framför allt där mot slutet. Vi hade sagt att vi skulle hjälpas åt tidigare under loppet och hålla hög fart, när det inte gav den valuta som vi önskade handlar det i slutändan om att optimera sina egna förutsättningar, säger Andersson och fortsätter:

– Jag och Frida är väldigt nöjda med att det blev som det blev för etta och trea, det krigade vi verkligen för. När vi visste att vi hade några sekunder till den jagande klungan så visste vi att vi skulle behöva kriga. Frida ropade till mig på toppen ”kör, kör” och vi försökte bara hjälpas åt för att hålla så hög fart som möjligt in mot mål.

Karlsson håller med.

– Jag är glad att Ebba kom upp och att vi kunde hjälpas åt att hålla farten.

Moa Ilar slutade sexa, Emma Ribom på en 15:e plats, Maja Dahlqvist på 20:e och Anna Dyvik på en 21:a. 

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.