Tillbaka i Sverige – fått jobb hos SVT

Pichler blir tv-expert

Wolfgang Pichler, 68, gör comeback inom svenskt skidskytte.

Han är klar för VM – som expert i SVT.

– Jag kommer säga sanningen, säger han.

Wolfgang Pichler var tränare för svenska skidskyttelandslaget i slutet av 90-talet och starkt bidragande till att Magdalena Forsberg växte fram till en världsstjärna och tog sex raka segrar i den totala världscupen och sex VM-guld.

Efter några år som Rysslands förbundskapten återvände han till Sverige och låg bakom braksuccén på OS 2018 där nuvarande stjärnor som Sebastian Samuelsson och Hanna Öberg fick sina stora genombrott.

Sedan lämnade han över stafettpinnen till nuvarande huvudtränare Johannes Lukas och flyttade hem till skidskytte-Meckat Ruhpolding i södra Tyskland.

Nu återvänder Pichler till Sverige.

Wolfgang Pichler.
Wolfgang Pichler.

Klar för SVT

Sportbladet kan avslöja att den före detta demontränaren flyger in till Stockholm för att jobba som tv-expert i SVT under skidskytte-VM, som börjar nu på onsdag.

– Ja, jag ska vara med i Vinterstudion, säger Pichler.

SVT:s projektledare Marcus Törngren bekräftar nyheten, men reserverar sig för att allt det praktiska inte är 100 procent klart än.

Men tanken är att Pichler ska synas i rutan under VM:s andra vecka, mer specifikt från tisdag den 14 februari och några dagar framåt.

– Det ska bli väldigt kul. Jag ser fram emot det, säger Pichler.

Är det första gången på länge du är tillbaka i Sverige?

– Ja, senast jag var där var förra året. Då var jag en vecka i Östersund.

”Ska vara ärlig”

Wolfgang Pichler gjorde sig känd som en tränare som drillade sina åkare stenhårt, vilket inte var helt okontroversiellt.

Så, vad kan vi förvänta oss av honom som tv-expert? Hårda utspel och sågningar?

Nej, snarare tvärtom.

– Jag känner ju de här åkarna så pass väl, de är som familjemedlemmar för mig, så jag kommer aldrig att såga dem! Däremot kommer jag säga sanningen. Jag kommer vara ärlig, säger Pichler.

Han har än i dag insyn i det svenska landslagets träningsverksamhet.

– Så jag vet mycket mer än gemene man. Det är lätt att sitta på utsidan och kritisera, men jag är ju kvar på insidan lite grand, jag har kontakt med Johannes Lukas och vet vad som pågår bakom kulisserna. Jag vet också hur svårt det är att ta medalj på VM. På damsidan är jag övertygad om att vi kommer ta flera medaljer, men på herrsidan blir det svårare.

Skidskytte-VM i tyska Oberhof pågår mellan 8 och 19 februari.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.