Rosa profilerna om Sportbladets superstjärna

”Petra-minnen? Det är inte ett enkätsvar. Det är en bok.”

Efter 29 år på Aftonbladet/Sportbladet gör den lojala arbetsmyran och rosa kulturbäraren Petra Thorén sin sista dag hos oss innan hon går över till ”fienden” och blir presschef för herrlandslaget och Svenska Fotbollförbundet.

Sportbladets profiler och kollegor om Sportbladets superstjärna.

  1. Vad skickar du med för passningar till nya jobbet som presschef för på Svenska Fotbollförbundet och för herrlandslaget?
  2. Ditt bästa minne med Petra Thorén?
Sportbladets Patrik Brenning, Stefan Holm, Krsitoffer Bergström, Johan Flinck, Simon Bank, Michael Wagner, Tomas Ros, Anna Rydén, Johanna Frändén och Malin Wahlberg.
Sportbladets Patrik Brenning, Stefan Holm, Krsitoffer Bergström, Johan Flinck, Simon Bank, Michael Wagner, Tomas Ros, Anna Rydén, Johanna Frändén och Malin Wahlberg.

Kristoffer Bergström

1) Lova att inte delta om landslaget arrangerar en internturnering i tennis eller pingis. Det vore demoraliserande och rent skadligt för moralen om presschefen spöade alla andra.

2. Kanske var det på skid-VM i Holmenkollen 2011 du slutligen lärde mig vad som krävs för att vara reporter. Att telefonen ska vara urladdad varenda dag av alla kollsamtal och intervjuer med vallare och funktionärer. Jag minns att du sprang snabbare än jag mellan mixade zonen och pressrummet, att du hade dubbelt så bra vinklar, att du tryckte ner tre tangenter på tiden jag tryckte ner en. Då var jag i mitt livs form. Du var höggravid.

Michael Wagner

1. En skruvad höger yttersida i knähöjd. Du är ett superproffs som kommer ta ner alla omöjliga bollar.

2. Omöjligt att välja. Ditt ”Grattis, signore Wagner” på pressläktaren på De Kuip och EM-finalen 2000 när Italien var på väg att vinna? Jinx innan begreppet fanns. Sedan vann dina grodätare. Chef Petra som beställde ett dokument på kampen mellan Argentinas anfallare inför mötet med Sverige under VM 2002? Du glömde nog tidsskillnaden, men Petras instinkt följer man. VM i Ryssland 2018? När du knäckte mig med löpspurten i Lugano 2012? Luncher hemma i Göteborg, eller en eftermiddag i Krakow? Förebild, bollplank och fantastisk kollega.

Stefan Holm

1. Du kommer göra ett Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus-jobb, precis som på Sportbladet. Om spelarna visat samma hunger, kunskap, ambition, lojalitet och noggrannhet hade Sverige inte missat VM i Qatar och spelat i C-divisionen i Nations League. Du är den perfekta lagspelaren, så förbundet har gjort en kanonvärvning. (PS. Glöm inte att messa kontaktuppgifterna till Zlatan. DS.)

2. Det är svårt att inte tycka om den tjejen. Jag blir innerligt glad när jag tänker på Petra, människan och kollegan. Och lite trött. Minns inte var eller när men i samband med ett mästerskap tävlade vi i roddmaskin. Det kommer aldrig hända igen. Jag var svimfärdig, Petra log. Petra är ju Petra. Hon ger sig aldrig och visade samma uthållighet och vilja som journalist. På fältet var hon den som ringde flest samtal, den som slog igen datorlocket sist. Ändå gick hon upp tidigast för att springa eller gymma. Eller sätta sig i en fucking roddmaskin.

Petra Thorén med fotograf Pontus Orre under OS i Peking 2022.
Petra Thorén med fotograf Pontus Orre under OS i Peking 2022.

Tomas Ros

1. Övertygad om att superproffset Petra kommer fortsätta i god stil. Zlatan kommer vara nöjd, landslagsledningen likaså. Och givetvis media. Så inåt åt helvete rätt person på rätt plats.

2. Det är alla tävlingar som jag följt Petra i. Uppe först, springer en mil, går på gymmet, ut i pressfållan eller mixade zonen. Kvar sist på jobbet och sedan blir det en text-fabrik utan dess like. Omtyckt av alla och skicklig skribent och att hitta den där vinkeln som få tänkt på. En levande duracell-kanin som förgyllt presskåren med värme, passion för idrott samt att alltid vara en bra kamrat.

Johanna Frändén

1. SvFF kommer få ynnesten att jobba med en extremt rutinerad kvällstidningsjournalist som är något så sällsynt som respekterad i alla läger. Dina diplomatiska färdigheter kommer sättas på hårda prov, jobbet är om inte omöjligt så i alla fall en rejäl balansakt. Med det sagt finns det inte en kollega jag kan tänka mig bättre lämpad än du. Och om Zlatan blir för krävande och Dejan för divig finns vi bara ett samtal bort och lovar källskydd!

2. Delade printuppslag med Petra under nåt år, då vi under rubriken ”Thorén och Frändén” på söndagarna rapporterade från sex europeiska ligor, tre var. Jag: Läste bloggar och panik-googlade runt för att hitta veckans snackis i Bundesliga och Ligue 1 lördag kväll. Petra: Följde nederländsk fotboll på tvn i veckorna, ringde insatta kollegor och la kort sagt ner en jävla massa arbete för att också de rätt korta sticken skulle bli bra och ha tyngd. Finns ingen i Sverige som kan konkurrera med Petras noggrannhet och seriositet i yrket. Jag fruktar att den förlusten kommer att märkas.

Petra Thorén med Marta.
Petra Thorén med Marta.

Patrik Brenning

1. Att landslaget äntligen får någon som kan visa vad arbetsmoral betyder. Det har saknats sedan Tobias Linderoth gick i pension.

2. Dey var i Malmö någon dag innan en landskamp. Simon Kassavalv hade bokat bord (vita dukar, aldrig mer än sex rätter på menyn och tända ljus). Alla var samlade och hade beställt en fördrink (utom Johan Flinck som ropade in ställets största öl) när Petra klev in, rensade sin plats på vispat smör, bröd, glas samt bestick och fällde upp datorn. Sedan dess vet jag att coworking på överprissatta fik med kaffeprenumeration är något för amatörer – det är från stans bästa franska syltor (bilbaksäten, trottoarkanter, stående eller gående!) de riktiga proffsen skickar in dygnets sista (?) texter.

Erik Niva, Linn Nordström, Johan Flinck, Simon Bank, Petra Thorén och fotograf Peter Wixtröm.
Erik Niva, Linn Nordström, Johan Flinck, Simon Bank, Petra Thorén och fotograf Peter Wixtröm.

Johan Flinck

1) Riv podiet!

2) Jag kommer faktiskt att tänka på ett litet scoop vi gjorde: vårt telepatiska samarbete när Petra och jag såg flera i simlandslaget dricka öl i SOK-kläder på tennis i OS 2008 och sedan bli utslängda. Nämner inte det för att sola mig i någon glans här utan för att det är framför allt journalistproffset Petra jag tänker på när jag minns tillbaka. Och förstås ett par härliga grillmiddagar på familjen Thoréns fantastiska ”domäner” i samband med landslagssamlingar i Göteborg.  

Simon Bank

1. Ett ”lycka till”, eftersom det är ett i grunden omöjligt jobb som handlar om att jämka ihop kontrasterande viljor från tre, fyra eller fem håll. Det är inte möjligt, så jag hoppas att hon ger upp tanken på att jämka och helt enkelt hittar en egen tydlig linje, som alla andra får anpassa sig till. Som journalist önskar jag mig en grundläggande förståelse inom SvFF för vad medier är och vill, och den här rekryteringen är väl ett bevis på att de i alla fall tänker försöka skaffa sig den.

2. Petra-minnen? Det är inte ett enkätsvar. Det är en bok. Petra har funnits som en vägvisare, ett bollplank, en arbetskamrat och en generös vän i så gott som hela mitt journalistliv. Vi har arbetat tillsammans i mer än 30 år, och jag kommer nog alltid ha svårt att helt frigöra mig från att ha en fjortonårig vikariekollegas blick på henne. Och om någon får för sig att det på minsta sätt skulle påverka hennes förmåga att hantera den relationen professionellt nu när hon blir en motpart med andra intressen… ja, då är det för att de inte känner Petra. Jag gör det, och är både stolt och glad över att jag fått ynnesten att göra det.

Anna Rydén

1. Om landslaget följer Thoréns exempel så kommer de inom kort veta att det alltid finns en växel till och inga hinder är oöverstigliga för en outtröttlig duracellkanin. Det finns alltid en väg runt, genom eller varför inte under? Och vad som än händer: sluta aldrig att ifrågasätta.

(PS. Finns det ingen mat- och sovklocka på förbundet är det bara att ringa och jag hoppas verkligen att det är inskrivet i kontraktet att det är ledigt sista helgen i november, varje år. För vad vore en världscuppremiär utan Petra? DS.)

2. Inte är det från en mörk parkeringsplats i Ruka en mörk novemberkväll där en finsk kvinna, genom en nervevad bilruta, mer eller mindre grävde ut halva våra hjärnor med en liten pinne på första resan under pandemin i alla fall.

Med tanke på att vi bara under 2022 spenderade en månad tillsammans i Kina och en månad i England plus otaliga världscuphelger så är det svårt att bara välja ett minne. Dagarna har varit många och långa och det har hänt så mycket knäppa grejer längs vägen. Från ett stekhett Pontorson till ett iskallt Zhangjiakou med återkommande besök på såväl Gamla Ullevi som Rukan Hiihtostadion.

Vi har slitit och släpat. Vi har jagat och yogat. Vi har brutit ihop och alltid kommit igen. Vi har skrattat och gråtit. Det har varit tårar av glädje, trötthet och hunger. Skrattattacker som har gjort att en inspelning som borde tagit 1 minut tagit 30. Det kommer jag sakna när duon Rydén & Thorén splittras.

Jag är evigt tacksam för allt spelmotorn Thorén har lärt mig, både som reporter och person. En favorit är mottot ”Med en Yoga Nidra får du tre timmars sömn på tjugo minuter”. Kommer väl till pass på mästerskap. Hur märkligt det än låter så kommer jag sakna att somna till Thoréns knapprande på tangentbordet sjungandes på den norska nationalsången, som alla de där nätterna när vi delade lägenhet i Pyeongchang.

Petra Thorén med fotograf Pontus Orre.
Petra Thorén med fotograf Pontus Orre.

Malin Wahlberg

1. Du är Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus.

2. Var ska jag börja? Petra har lärt mig allt om häckande vid vallabodar, strukturer på skidor och att göra allt och lite till för den bästa vinkeln.

Hon har fått mig att springa fortare, oavsett om det har varit i en mixad zon eller på ett löpband.

Hon har varit en stöttepelare, oavsett om det behövts sena nätter i en tvårummare i Pyeongchang eller matförgiftad i en bil på slingriga ryska vägar.

Hon har visat att det går att bolla jobb och karriär och uppmuntrande sagt att barn ”inte är jobbigt alls i jämförelse med det här jobbet”.

Kommer man först och går sist (eller sitter kvar till man nästan somnar) är jobbet jobbigt ibland, men Petra har gjort det med en energi som få andra.

Hon är en trygghet som kommer saknas enormt.

Anna Andersson

1. Jag skickar en kontringspass, vet att du fångar med en hand där ute på vänsterkanten och sätter den i krysset, stolpe in. Som alltid. Jag behöver inte säga att du ska behålla framåtandan, nyfikenheten och ambitionen. För det har du gjort i vart och ett av de 28 år vi har jobbat tillsammans och det kommer du att fortsätta med. För sådan är du.

2. Bästa minne? Det är för många, ska jag kunna sammanfatta 28 år?? Därför säger jag SATS i Globen. Utan dig hade jag aldrig fått rätt på koordinationen, du har inspirerat mig många gånger och kommer att fortsätta göra det.

Mats Wennerholm

1. Ingen har passat så bra i ett landslag.

2. Det som alla andra är inne på. Den väldiga energin. Gick det att koppla en generator till Petra skulle vi inte ha någon elkris. Vi har främst jobbat ihop på OS, där jag har suttit med tandpetare för att hålla ögonen öppna efter några hektiska dygn och fem OS-ringar under ögonen och ständigt förundrats över denna evighetsmaskin till människa. Ständigt i farten, ständigt på jakt. Dygnet runt. En gåta för en vilken sömnforskare som helst. Det har varit en ära.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.