Rekordplanen: ”Jag ville göra något chockerande”

avKristoffer Bergström

BUDAPEST. En vecka före VM drogs riktlinjerna för den hemliga planen upp.

På VM:s första dag överraskade Sarah Sjöström alla och slog världsrekord på hundra meter frisim.

– Den var en ren chansning, säger hon.

Sarah Sjöströms första VM-dag gick inledningsvis enligt förväntan. Hon hade fältets bästa tid i försök och semi på 100 meter fjäril och gick därmed till måndagens final. Men i kvällens sista lopp, damernas lagkapp över 4 x 100 meter frisim, märktes en förändring gentemot försöken.

Michelle Coleman skulle inte längre starta för Sverige. På pallen stod Sarah Sjöström.

Får räkna förstasträckan

23-åringen blåste undan allt motstånd på förstasträckan. 24,83 vid vändning var en brutal öppning och den höll hela vägen in till växling. Sverige kom femma i lagkappen på det svenska rekordet 3.33,94, men det var Sarah Sjöströms tid som stack ut.

51,71 är 35 hundradelar snabbare än någon simmat distansen förut och reglerna säger att förstasträckor i lagkapper får räknas som individuella världsrekord.

När de aktiva når den mixade zonen är scenerna lätt förvirrande. Amerikanskorna har guldmedaljer runt halsarna men alla grattar en svenska.

– Jag är jätteglad. Det var planen. Man är lite fräschare första dagen så det är lättare att slå världsrekord än när man är lite trött på slutet av veckan, säger Sarah Sjöström och tar emot ännu en kram.

Foto: MARTIN BUREAU, AFP
Coleman och Sjöström.

”Ett bra sätt att motivera henne”

Hon är i Budapest för att jaga medaljer. Allra bäst skulle en i fristil smaka då hon fortfarande saknar VM-guld i långbana i simsättet. Efter OS i Rio har Sjöström lagt om träningen, nött mer teknik, förlängt simtaget och strukit längre sträckor för att optimera sig på 50 och 100 meter fritt.

Det har gett rejäla personbästan under säsongen, styrkebesked som ska omvandlas till rekord och guld i Budapest. Men för att renodla uppgifterna under VM spikades ett upplägg före avfärden: på individuella distanser ska Sarah gå för gulden, i lagkappen får hon chans att slå rekord.

– Jag brukar alltid ta första men vi sa att ska vi ha en chans kanske vi ska göra något chockerande, säger Michelle Coleman.

– Vi visste att det var ett bra läge för starten i lagkapp är mindre press, friare vatten. Det var ett bra sätt att motivera henne att göra en riktigt bra sträcka, säger tränaren Johan Wallberg.


SARAHS SIMSKOLA: Unika tips från världsstjärnan


”Det lättaste läget...”

Det blir en tionde, en elfte och en tolfte kram för Sarah innan hon får bada av. Konkurrenterna förstår vilken häpnadsväckande tid hon just simmat på. Själv säger hon att det inte var någon smart simning utan mer av en chansning.

– När det är dags för hundra frisim-final senare i veckan är det mer taktik. Nu gick jag bara all out första femtio, jag hade ingen aning om hur jag skullle klara mig på vägen hem. Det kan man inte göra när det gäller på riktigt. Det här var det lättaste läget någonsin att slå ett världsrekord på, säger hon och minns tillbaka ett år då hon vann OS-brons på sträckan.

– Jag hade räknat med 51,9 om jag skulle slå det. Jag simmade en sekund... nej, 1,2 sekunder snabbare på hundra frisim nu än jag gjorde i OS-finalen. Jag har förbättrat mitt frisim ganska mycket.

Du är här för att ta medaljer. Varför var det viktigt att slå ett världsrekord?

– Jag vet inte. När man väl är i en VM-final är det medaljerna det handlar om. Då tänkte jag att jag kan gå för ett rekord i lagkapp.

Den första av Sarah Sjöströms planer gick alltså i lås. Hon pulvriserade Cate Campbells världsrekord i ett läge där ingen hade räknat med att hon ens skulle försöka. Nu återstår själva huvudsyftet med långbane-VM: i dag simmar hon final på 100 meter fjäril, sedan kommer 100 meter fritt-finalen på fredag, 50 fjäril på lördag och 50 fritt på söndag.

– Det gäller att simma fort när det väl gäller. Man vinner inga medaljer på en sträcka i ett lag. Man vinner inga medaljer i försök eller semifinaler. Det är bara att försöka fortsätta, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM