Bolts nya show på presskonferensen

LONDON. Det är den sista föreställningen och kungen själv höll hov inför avslutningsfesten här i London.

Usain Bolt, 30.

Och VM:s i särklass största stjärna drömmer fortfarande om en ny karriär som fotbollsstjärna.

– Ja, jag väntar bara på att Mourinho ska ringa, säger han.

Mourinho.
Mourinho.

Det var väl inte oväntat att den frågan skulle dyka upp, när friidrottens störste genom tiderna ger sin sista show redan i 100-metersfinalen på lördag.

Han är bara 30 och har nästan ett helt liv framför sig.

– Jag har alltid sagt att jag vill testa hur bra jag kan bli i fotboll, så jag kanske ger det en chans. Men känner jag att jag inte kan bli bland de bästa så lägger jag ned direkt. Men jag kommer att spela mycket fotboll med mina kompisar. Det gör vi alltid. Men jag får se vad livet tar mig. Jag kanske spelar in några actionfilmer för att hålla adrenalinet igång.

500 journalister på plats

Usain Bolt höll sin sista stora presskonferens som världens sprintkung i London och det går inte att säga annat än att han gjorde det med stil.
Ingen annan friidrottare kan få en hel presskonferens flyttad på grund av det stora intresset.

Nu räckte inte det planerade utrymmet på Arsenals hemmaplan Emirates Stadium till och hela kalaset fick flyttas till The Brewery i centrala London.

Det kom 500 journalister, fotografer och tv-team från världens alla hörn.

Och precis som inför många andra mästerskap, finns de som tvivlar på att Usain Bolts form ska hålla för ett tolfte och trettonde (hans springer stafetten 4x100 också) VM-guld.

Att han förlorar i sitt sista stora mästerskap.

– Men det kommer inte att hända. Jag hade inte suttit här om jag inte varit redo. Min coach tror på mig och jag är hundra procent. Var inte så negativa. Och du ska komma från Jamaica, svarar Bolt på frågan som kommer från en reporter på hemmatidningen Jamaica Observer.

”Allt går åt rätt håll”

Nej, Usain Bolt tänker inte förlora sin sista stora tävling.

Han känns lika självsäker som alltid, lika säker på sin mästerskapsform.

– Ja, allt går åt rätt håll och jag vet att jag blir bättre och bättre i de två loppen fram till finalen. Jag vet vad jag kan. Jag har visat det massor av gånger när folk har tvivlat, säger Bolt.

Han ser redan rubrikerna när han vaknar söndag morgon, dagen efter sitt sista stora individuella framträdande.

– Oslagbar, ostoppbar. De är vad jag ser framför mig, säger han.

Och när han sammanfattar karriären och ska välja sitt största ögonblick blir det inte vad de flesta tror. Det är inget av OS-gulden, inget av de många världsrekorden och VM-segrarna.

– Nej, det största var när jag vann JVM-guld på 200 meter hemma på Jamaica. Jag var bara femton och minns hur nervös jag var inför loppet. Att sedan få vinna inför hemmapubliken var enormt. Min största seger.

Det var också 200 meter som var hans enda gren från början. När han började satsa på 100 meter som 22-åring 2008 satte han världsrekord (9,72) i första riktiga internationella tävlingsloppet.

”Jag var själv chockad”

Det la grunden till den legendstatus han har i dag.

– Men det enda mål jag hade när jag började var att springa hem ett OS-guld på 200 meter.

– När jag satte världsrekord på 100 meter första gången hade jag bara tränat för den grenen sex, sju månader. Jag var själv chockad. Samtidigt visar det att allt är möjligt.

Usain Bolts världsrekord 9,58 på 100 meter från VM i Berlin 2009 har varit ohotat sedan dess.

Likadant med världsrekordet 19,19 från samma VM.

I dag känns båda som närmast oslagbara.

– Ja, jag hoppas det, säger Bolt.

– Jag vill inte att de ska slås. När jag får barn och de är tretton, fjorton år vill jag peka i rekordböckerna och säga ”kolla, farsan är fortfarande bäst”.

De rekorden kommer definitivt att överleva VM här i London. Inte ens Usain Bolt själv är i sådan form att han kan hota 9,58.

Men de tiderna behövs inte för att vinna 100 meter den här gången.

Det vet han själv och det vet motståndarna.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.