Alfelt: Fenomen likt Muhammad Ali

MALMÖ. Tyson Fury gjorde entré i MGM Arena klädd som en kung sittandes på en tron.

Han gick själv ut ur arenan med bältet som bevisar att han är den nye världsmästaren för WBC runt midjan.

Kungen är tillbaka på toppen, som han själv konstaterade.

Första matchen mellan Deontay Wilder och Tyson Fury slutade oavgjort. Fel tyckte jag eftersom Fury var så mycket bättre sett rond för rond att de två nedslagningar som Wilder fick till inte borde ha betytt så mycket för slutresultatet.

I andra matchen blev det aldrig någon diskussion. Fury blixtstartade med att pressa tillbaka Wilder direkt. Några gånger kom Wilders fruktade höger farande men den träffade aldrig rent och Fury fick in betydligt fler slag från alla håll och kanter.

I rond tre prickade Fury Wilders vänstra öra med ett snudd på otillåtet slag som delvis tog i nacken. Tror att domaren bedömde det som att Wilder med sin huvudrörelse vände nacken till just i träffögonblicket.

Effekten av slaget blev förödande för Wilder som rasade i golvet för första gången. Efter nedslagningen vacklade Wilder runt på skakiga ben resten av matchen och fick aldrig iväg sin höger snabbt och naturligt som alltid har varit hans stora vapen i ringen.

Enda bältet han inte haft

När ringhörnan kastade in handduken i rond sju hade alla utom förmodligen Deontay Wilder för länge sen gett upp hans chans att vända matchen till sin fördel. Det blev aldrig superfajten publiken ville ha. Det blev en ren uppvisning av Tyson Fury som med lätthet bar upp de extrakilon han ätit sig till för att få mer levande kraft i sina slag.

Tyson Fury är nu inte längre bara den linjäre världsmästaren, den som slagit den bäste och sen inte har förlorat i ringen, utan även mästare för WBC. Det mest prestigefyllda världsmästarbältet och det enda han inte tidigare har haft av de stora organisationernas.

Vi kan historien. Hur Fury 2015 besegrade den länge oslagbare Vladimir Klytjko och plockade titlarna för IBF, WBO, WBA (supertiteln) och IBO. Titlar som han fråntogs när han drabbades av svår depression och föll in i ett mörker av alkohol, narkotika och matmissbruk som fick vågen att stanna på drygt 180 kg.

Fenomen likt Muhammad Ali

I tre år slogs Tyson Fury mot sina demoner och självmordstankar innan han lyckades att bemästra dem och göra en på alla vis sensationell comeback i proffsboxningens världstopp.

Tyson Fury är i dag världens absolut hetaste boxare. Ett fenomen som likt Muhammad Ali ständigt överraskar med ny taktik som han kan bemästra tack vare sin fantastiska rörlighet. Trots sin i den här matchen extra stora kropp där han ökat belastningen på sina 206 cm till hela 123 kg var han den som rörde sig snabbast och mest effektivt i ringen.

Ett tredje möte är inskrivet i boxarnas kontrakt men den matchen känns inte het längre. Fury har visat att han är den bättre boxaren av de två i båda matcherna som gått. Frågan är också om Deontay Wilder verkligen vill in i ringen en tredje gång mot Fury efter nattens totala utklassning? En smartare väg tillbaka är nog att backa lite och ta en runda mot nya titelmatcher genom att knocka en rad lättare motståndare.

Drömmatchen nu är Fury mot Anthony Joshua. Ett brittiskt supermöte gällande alla de stora världsmästartitlarna som lätt skulle fylla Wembley med 90 000 åskådare.

För inte så länge sen hade Joshua blivit favorit i en sån match men efter hans två matcher mot Andy Ruiz Jr känns Joshua inte längre som en superboxare. Jag tyckte att han agerade som en slagrädd fajter när han tog revansch mot en otränad Ruiz i Saudiarabien och exakt likadant resonerar den 88-årige superpromotorn Bob Arum som säger:

– Varje fajter som förlorar och inte bara förlorar utan knockas av Andy Ruiz, som som bäst är en knappt över snittet-tungviktare är inte en elitfajter. Punkt slut. Jag tror att Joshua kommer att boxas resten av sin karriär rädd.

Oavsett vilket är det matchen Fury vs Joshua världen vill se. Tungvikten är hetare än på mycket länge och lilla Sverige är med och naggar i kanten på den goda kakan. Otto Wallins fina insats mot Tyson Fury växte ännu lite till i natt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.