Norges succévallare öppnar för flytt till Sverige

TRONDHEIM. Norska lagets svenska vallare Perry Olsson och Mikael Book bekräftar nu intresseförfrågan från Svenska skidförbundet i våras.

Båda avböjde med hänsyn till pågående kontrakt.

Men nu öppnar Perry Olsson för ett nationsbyte till våren.

– Mitt kontrakt med Norge går ut sista april, konstaterar han.

Medan vallarna och åkarna i det svenska lägret ägnat torsdag kväll åt krishantering och utvärdering har det norska laget njutit av framgångarna i Ski Tour.

Som flera gånger i vinter har de norska åkarna skördat pallplatser på välvallade skidor.

– Överlag har det varit bra, säger norska lagets svenska vallare Perry Olsson på skidstadion i Trondheim.

Efter långloppet i Meråker hyllade tvåan Ingvild Flugstad Östberg sin svenska vallare och Perry Olsson, som tidigare vallat för Petter Northug och Marit Björgen, konstaterar att samarbetet mellan dem är bra.

”Vet hur de vill ha skidorna”

– Det jag tycker att vi gör bra är hur vi samarbetar. När man ansvarar för olika åkare lär man känna varandra, man vet hur de vill ha skidorna. Även om vi alla är bra på att valla gäller det att hitta individerna som man arbetar bra med, säger Perry Olsson.

Det svenska landslaget har inte varit lika framgångsrika med materialet i vinter. Senast efter loppet i Meråker var både Ebba Andersson och Jens Burman missnöjda.

– Det är tråkigt om det är ett missnöje, säger Perry Olsson.

Sverige har efter en turbulent försäsong då vallachefen Urban Nilsson lämnade sin roll en delvis ny organisation. Anders Niemi fick till slut frågan att ta över ansvaret.

Men frågan är om den hade sett annorlunda om den i våras tillsatta och i höstas avskedade landslagschefen Jonas Peterson stannat kvar i sin roll.

Både Perry Olsson och Mikael Book, som efter åtta som vallare i Kanadas team arbetar för Norge, berättar för Sportbladet att Jonas Peterson hörde av sig i våras. Han frågade om Olsson och Book var intresserade av att arbeta i det svenska landslaget. Perry Olsson har tidigare i vinter avslöjat för DN att han nobbade Sverige.

Ingvild Flugstad Östberg.
Ingvild Flugstad Östberg.

– I våras fick jag frågan, Peterson ringde. Men jag hade en anställning som löper, säger Perry Olsson.

Ville han se dig som vallare eller vallachef?

– Han ville nog ha mig som vallachef men jag sa att det nog inte var rätt roll för mig utan att jag är bättre på annat.

”Då skulle jag vara intresserad”

– Jonas ringde i våras och frågade om jag var intresserad. Men vi kom inte så långt i diskussionerna för jag har kontrakt med Norge, säger Mikael Book.

I Mikael Books fall löper kontraktet med Norge vidare efter säsongen. 

Perry Olsson däremot har ett utgående avtal. Och nu öppnar han dörren på glänt för att återvända till Sverige, som han jobbade för i slutet av 90-talet till 2003. Han är i alla fall beredd på att lyssna om frågan kommer.

– Mitt  avtal löper till sista april. Om jag inte har ett jobb skulle jag kunna vara intresserad.  Vi får se om Norge vill ha mig kvar, poängterar han.

Har någon från Sverige redan hör av sig?

– Nej, det har de inte....

Du skulle kunna bidra med stor kunskap?

– Den kunskap jag kan ta med mig är det kunskap jag har i huvudet. Det är den kunskapen som betyder något.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.