Klassiska Zandvoort tillbaka till F1

Max Verstappen kör Formel 1 på hemmaplan 2020

avAnna Andersson

Ännu en klassisk bana kommer tillbaka till Formel 1.

2020 körs F1 på Zandvoort i Nederländerna.

Det har gått 35 år sedan Zandvoort lämnade mästerskapet, men efter det att Max Verstappens skapat F1-hysteri i landet så får återvänder Circuit Park Zandvoort till F1 nästa säsong.

– Nästa års kalender är inte klar, men det kommer den att vara inom en eller två månader, säger F1-chefen Chase Carey enligt motorsporttotal.

– Men det kommer att avgöras under den här tiden på året, före Monaco. Det kommer att arrangeras under inledningen av säsongen i Europa.

”Populär världen över”

De senaste åren har Spanien GP i Barcelona varit starten för säsongen i Europa, men det är inte säkert att det loppet kommer att finnas kvar i kalendern framöver och Liberty Media som äger F1 gillar de historiska banorna.

– Vi är väldigt glada över att F1 återvänder till Nederländerna och Zandvoort, sedan vi tog över mästerskapet har vi sagt att vi vill köra på banor som har en historia och vi vill respektera de rötter som sporten har i Europa, säger Carey i ett pressmeddelande.

– Nästa år har vi ett nytt stadslopp i Hanoi, Vietnam och sedan återvänder vi till Zandvoort efter 35 års frånvaro. Det är en bana som bidragit till att sporten är så populär världen över.

1 av 2 | Foto: chris schotanus / Chris Schotanus/Essay produkties
Klassiska Zandvoort tillbaka i F1 2020

Banan ska renoveras

Inför comebacken nästa år ska banan i Zandvoort renoveras så att den passar till de moderna F1-bilarna, kan erbjuda bra racing och den klarar de hårda säkerhetskrav som ställs på F1:s arrangörer. Dessutom ska paddock byggas om, men trots det vill man behålla den historiska atmosfären på banan.

– Start- och målrakan ska bli bredare, vi ska säkerställa att man kan se hela startfältet från huvudläktaren, förklarar Jan Lammers, tidigare F1-förare som blir tävlingschef för evenemanget.

Dessutom kommer ytterligare ett antal kurvor att göras bredare och längre för att anpassas efter dagens moderna F1-bilar, bland annat ska de kunna köra med full gas ur den sista kurvan innan start/målrakan.

Zandvoort debuterade i F1 år 1952, sju år senare vann Joakim Bonnier VM-loppet på den banan. Jim Clark vann fyra lopp på banan som ligger nära kusten, medan Niki Lauda och Alain Prost har vunnit tre var.

ARTIKELN HANDLAR OM