Ferraris haveri: Vettel och Leclerc bröt loppet på Monza

Ferraris problem fortsätter. Först gick bromsarna sönder för Sebastian Vettel.

Därefter kraschade Charles Leclerc.

Nu har båda Ferraris förare brutit Italien GP.

Säsongen 2020 har varit en katastrof för Ferrari. I Belgien förra veckan tog sig ingen av teamets bilar i mål bland de tio främsta, vilket var första gången sedan 2010.

I dagens lopp på hemmabanan i Monza gick det ännu sämre.

Sebastian Vettel bröt efter sex varv sedan bromsarna slutat fungera. Han tvingades han köra rakt fram genom en chikan, innan han fick parkera bilen och ge upp.

– Redan i början av loppet så kände jag att jag hade problem med de bakre bromsarna, först till vänster och sedan till höger, säger Vettel till RTL.

– Jag vet inte varför problemet dök upp eller vad som hände, men jag in såg att jag inte hade några bromsar kvar. Jag kan bara säga: Tack gode Gud att det hände i den första kurvan där det finns en avåkningszon, sista kurvan hade absolut inte varit bra.

Katastrofal säsong för Ferrari

Han var oerhört besviken när han pratade med Viaplay efter incidenten.

– Jag kan bara säga att vi lider just nu, hela teamet.

Han fick sedan stå vid sidan av banan och se hur problemen fortsatte för teamet. Efter ytterligare 19 varv avslutade Charles Leclerc sitt race på ett liknande sätt. Han tappade kontrollen över bilen in i kurvan med namnet Parabolica och kraschade våldsamt in i däckstapeln.

– Aj, det var en rejäl krasch, sa Leclerc över radion innan han klättrade ur sin bil.

Monegasken lämnade olycksplatsen utan några skador och efter racet bad han om ursäkt;

– Jag tappade bilen. Det var mitt fel, sa han till motorsporttotal.

– Det var ett svårt race, jag hade stora problem redan med det första setet däck. Jag trodde att vi hade otur med säkerhetsbilen, men det v ar ju tur eftersom de stängde depån. Därefter fick jag enorma problem även på de hårda däcken, men jag tryckte på och då tappade jag bilen och körde av.

Ferraris 1000:e GP-lopp väntar

Efter de två tunga helgerna på Spa och på Monza fortätter F1 nästa vecka på Mugello. Det är Ferraris hemmabana och där ska teamets 1000:e F1-lopp firas.

– Det var värsta tänkbara avslut på en mycket tuff helg. Det är riktigt uselt att vi inte tar os si mål med någon bil, säger stallchef Mattia Binotto i teamets pressmeddelande.

– Nu får vi absolut inte ge upp. Vi måste se framåt och lära oss den här lektionen för nästa helg är oerhört viktig. Det handlar om vårt 1000:e lopp i F1.

Även Sebastian Vettel var kritisk och bedrövad efter loppet.

– Jag har inget annat val än att försöka jobba vidare på något sätt, men just nu är det inte så att detta är det absolut roligaste jag vet, säger Vettel till RTL.

– Jag vet ingenting just nu. Man tänker hela tiden att värre kan det inte bli, men i år tycks det bara bli värre hela tiden.

Pierre Gasly, AlphaTauri, vann överraskande Italien GP före Carlos Sainz, McLaren och Lance Stroll, Racing Point.

Vettel.
Vettel.
Leclerc.
Leclerc.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.