Jonna Sundling vann i Drammen

Svensksuccé i sprinten

Av: Emelie Fredriksson, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

Linn Svahn var ute efter revansch efter finalmissen senast.

Men på upploppet valde svenskan en defensiv hållning när landslagskollegan Jonna Sundling kom spurtandes för segern.

– Jag kom med högre fart och hon vågade kanske inte köra över mig.., säger Jonna Sundling.

I sprintfinalen i Drammen fanns tre svenskor efter att både Jonna Sundling och Maja Dahlqvist knipit varsin plats som lucky losers.

Men efter att ha krånglat sig till final var Sundling allra starkast i finalen. Hon vann en spurtstrid mot tvåan Nadine Fändrich och trean Linn Svahn.

Dahlqvist slutade femma.

– Det var ett svårt före och det gick inte att åka lätt. Men jag lärde mig av misstagen i de tidigare heaten och fick ändra en del till starten, säger Jonna Sundling på telefon till Sportbladet efter loppet.

Finalen blev takisk och ryckig för de svenska åkarna, som dock var med in på upploppet. Då utspelade sig ett snabbt beslutfattande, som kunde inneburit ett nytt svensk drama, men som fick ett lyckligt slut.

Linn Svahn gick till vänster och försökte utmana Fändrich, men på utsidan kom Jonna Sundling i hög fart in på upploppet. Hon hade bestämt sig för att ta den vänstra korridoren som hon misstänkte var snabbast.

Första tredjeplatsen

– Jag trodde att Linn skulle välja den vägen, förklarar Jonna Sundling som fick till en stark spurt i den lösa snön.

Linn Svahn förklarar efter loppet sin något defensiva hållning.

– Det hade varit en risk att två svenskor skulle drattat och det har vi sett så många gånger förut. Då var det bättre försöka ta sig framåt utan krasch, säger Linn Svahn.

Svahn, som gjort succé i år, var ute efter sin fjärde individuella seger efter den bittra finalmissen i Trondheim senast.

För 20-åringen, som då slog staven mot träningscykeln och kastade mobilen i snön när hennes tid inte räckte, innebar tredjeplatsen hennes fjärde pallplats – den första då hon inte får kliva högst upp.

– Jo, men det är bra, inget mer än det, konstaterar Linn Svahn.

Jonna Sundling var lyckligare:

– Jag värderar det högt, det är min tredje seger i världscupen.

Svahn leder fortsatt sprintcupen, nu 23 poäng före Jonna Sundling.

Publicerad:

LÄS VIDARE