Beskedet: Nike upplöser hela teamet

Nike Oregon Project stängs efter domen mot Alberto Salazar

Mark Parker, Nikes president och Alberto Salazar.
Mark Parker, Nikes president och Alberto Salazar.

Huvudtränaren Alberto Salazar har stängs av i fyra år för dopningsexperiment som påstås ha gjorts på Nikes huvudkontor i Oregon.

Nu meddelar sportmärket att hela löparsatsningen i Oregon stängs och stjärnteamet avvecklas.

– Vi kommer hjälpa utövarna under övergångsperioden tills de hittar nya tränare, säger Nikes president Mark Parker i ett uttalande enligt Runners World.

Prestigeprojektet Nike Oregon Project grundades av Nike 2001 och finansieras än i dag av klädjätten. Förhoppningen har varit att löparcentret, under ledning av ikonen Alberto Salazar, ska lyfta amerikaner till världseliten i långdistanslöpning.

”Tagit beslutet att avveckla”

Under VM i Doha den 1 oktober kom dock beskedet att Salazar och kollegan Jeffrey Brown stängs av från idrotten i fyra år för dopningsbrott. En skandal som kopplats direkt till Nikes högste chef Mark Parker.

Nu meddelar Parker att löparcentret stängs.

– Situationen, i kombination med icke bevisade anklagelser, är en distraktion för många av de aktiva och det försvårar för dem att fokusera på deras träning och tävling. Jag har därför tagit beslutet att avveckla Oregon Project, säger Parker i ett uttalande enligt Runners World.

Duon ska tävla på söndag

Bland de aktiva i löparteamet som bott och tränat vid centret märks framförallt färska dubbla världsmästaren (1 500 och 10 000 meter) från mästerskapet i Doha Sifan Hassan och bronsmedaljören på 5 000 meter Konstanze Klosterhalfen. På söndag ska också teamets amerikaner Jordan Hasay and Galen Rupp springa Chicago Maraton.

– Vi kommer hjälpa utövarna under övergångsperioden tills de hittar nya tränare, säger Parker.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.