”Kroppen är inte gjord för det här”

Sjöbergs förvandling efter flykten till skogen

avAndreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:

För åtta veckor sedan flydde Patrik Sjöberg storstadslivet i Göteborg till en stuga i Västernorrland.

Nu berättar han att det gjort ”underverk” för kroppen.

”Jag är otroligt tacksam att jag fick hjälp”, skriver höjdhoppslegendaren.

Förra månaden öppnade Patrik Sjöberg upp sig och berättade om ett destruktivt beteende och en osund inställning till alkohol som höll på att knäcka honom totalt.

– Jag insåg att det var en nedåtgående spiral. Jag har alltid testat gränserna, vad man ska göra och inte göra. Om någon har sagt ”va fan, du kan inte dricka en flaska vin på en tisdag” så har jag druckit tre i stället, sa 54-åringen.

Gått upp tio kilo

För att få ordning på tillvaron bestämde han sig för att fly det stressiga storstadslivet i Göteborg och bege sig upp till de norrländska skogarna. Sjöberg har sedan dess hållit till i en stuga utanför Örnsköldsvik där han haft sitt längsta uppehåll från alkohol i sitt vuxna liv.

Nu berättar han att det börjar bära frukt.

”Jag inser nu hur långt över gränsen jag har varit för kroppen är inte gjord för att köras i warp speed när man är över 50 år.. När jag har eldat på som jag gjort senaste åren så ser man inte själv hur allt förändras och inte bryr sig för den delen heller.. Rutiner, långa promenader i skogen med Soto och trevligt sällskap kombinerat med frisk luft gör underverk! Och äta bra mat regelbundet har gjort att jag börjar komma upp i normal matchvikt, idag visar vågen 104 kilo och det är nog nästan 10 kilo mer än när jag kom hit!”, skriver han på Instagram.

”Hör fortfarande demoner”

Den radikala livsstilsförändringen har dock varit tuff, medger Sjöberg.

”Jag kan villigt erkänna att det har varit skitjobbigt emellanåt.. Jag är otroligt tacksam att jag fick hjälp i rätt ögonblick och blev hämtad upp till Norrland. Jag känner och hör fortfarande demoner och eko från förr särskilt om nätterna och vet att det här är bara början på en lång resa men jag känner redan att hjärnan börjar jobba mer logiskt dag för dag. Att det skall vara så svårt och tabu att be om hjälp när man mår som sämst är något som snurrar runt i skallen mest hela tiden nu”, skriver han.

Foto: PRIVAT
Patrik Sjöberg i Örnsköldsvik.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM