Friidrotts-VM

Efter tysk protest – nu släcks omtalade kameran

Av: 

Erik Karlsson

SPORTBLADET

DOHA: Den nya startblock-kameran presenterades som en innovation för att komma närmare idrottarna.

För nära, tyckte tyska sprinterstjärnorna Tatjana Pinto och Gina Lückenkemper, som via det tyska förbundet protesterat – och fått kamerorna nedsläckta.

– Jag undrar om det var några kvinnor med när man tog fram den här idén, säger Gina Lückenkemper till T-Online.

– Tidigare har man bara sett löparna uppifrån och från sidan när de går ner i blocken. De nya kamerorna kommer att visa hela intensiteten just före start, sa IAAF:s tv-chef James Lord till IAAF:s hemsida när nyheten om två kameror i startblocket presenterades strax före VM.

En kamera pekar i löpriktningen och en filmar rakt upp så att man ska kunna se ansiktsuttrycket på löparna när de ligger på sina platser inför startskottet.

Tatjana Pinto är en av de som reagerat.
Tatjana Pinto är en av de som reagerat.

Men även om bilderna visats först när den aktive är i blocken har flera idrottare har känt sig besvärade av kameran som filmar rakt upp i skrevet medan de är på väg ner i position. Vem ser de bilderna och vad händer med dem sedan?

– Att gå ner i startblocken i så här tajta kläder och filmas underifrån, jag tycker det är obehagligt. Jag vet inte om ni skulle tycka det vore kul att bli filmad från det perspektivet?, sa Gina Lückenkemper till tysk media efter försöksrundan på 100 meter.

”Ingen ser bilderna raderas”

– Det går verkligen att ifrågasätta att man har en kamera där, säger landslagskollegan Tatjana Pinto.

Och ifrågasätta gjorde det tyska förbundet.

Man lämnade in en formell protest mot de här kamerorna och efter semifinalen på 100 meter igår berättade Gina Lückenkemper att arrangören nu lovat att släcka kamerorna medan de aktiva kliver ner i blocken för att sedan sättas på lagom till start.

– Och efter 24 timmar ska inspelningarna raderas helt så vi filmas bara när vi springer iväg. Men ingen ser när bilderna raderas från servern så vi måste bara lita på att det är så, säger Lückenkemper.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Bengtsson dagen efter bragden – visar upp såren: ”Blir rörd”

ÄMNEN I ARTIKELN

Friidrotts-VM

Friidrott

IAAF, International association of athletics