Ankarcrona: ”Vi var inte ens nära”

avTT

Publicerad:
Foto: TT
Henrik Ankarcrona.

Målet, tanken, hela inriktningen handlade om att åka till Rotterdam och ta första EM-guldet.

Det gick inte.

Hopplandslaget var inte ens i närheten av bronset.

– Det är naturligtvis en besvikelse, säger förbundskaptenen Henrik Ankarcrona.

Belgien firade guldet och kom in till prisutdelningen i sällskap med lätt besvikna tyskar och bronsglada britter. Kvar vid framridningen alldeles intill tävlingsbanan rörde sig fem svenskar som haft betydligt trevligare fredagseftermiddagar med ridkläderna på.

Det guld man drömt om, hoppats och i vissa fall trott på rann ut någonstans i fibersanden i takt med att bommarna föll.

Men Ankarcrona vill inte att femteplatsen – även Frankrike var bättre i lagtävlingen – ska nämnas i nära samband med starka ord som fiasko och det i sportsammanhang högst opassande katastrof. Misslyckande får räcka.

– Vi har inte levererat, så är det.

Bara ett ekipage felfritt

Bara Henrik von Eckermann klarade en nollrunda på Mary Lou i den andra och avgörande omgången. Malin Baryard Johnsson rev, Fredrik Jönsson rev och till och med Peder Fredricson rev. Det håller förstås inte om det ska bli medalj.

– Ska vi vara ärliga var vi inte ens nära. Det är klart jag är besviken. Jag hade hellre varit där ute på pallen. Nu står vi i stället här och svarar på frågor varför vi inte klarade det. Å andra sidan försöker jag alltid tänka långsiktigt.

– Hur kan vi bygga vidare? Hur kan vi bli starkare? Jag tycker att vi har ett starkare lag här än vi hade i fjol. Fast vi inte har fått till det vill jag påstå att hästarna är bättre och ryttarna är ett år bättre och mer sammansvetsade, säger Ankarcrona.

Skyller inte på otur

TT: Vad fungerade inte?

– Det är en bra fråga, men jag tror inte att jag kommer att leta allt för mycket efter svar. Det har varit små grejor här och där, sånt som händer.

– Det är bara det att det har varit för många. Torsdagen var inte bra, men annars har våra hästar hoppat bra. Man ska inte skylla på otur och sånt och det gör jag verkligen inte, men bommarna har inte rullat vår väg.

– Ska man komma högre än vi gjorde behöver man felfria rundor.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM