Cancern tog ena ögat – nu största talangen

Wilma Marklund siktar mot toppen i hästhoppning

Wilma Marklund.
Wilma Marklund.

Cancern tog hennes ena öga.

Men Wilma Marklund, 21, är trots det en av Sveriges starkast lysande unga ryttarstjärnor.

– Det fungerar bra även om det ser lite roligt ut på en del bilder, säger talangen som toppar Sportbladets rankning över Sveriges största hästhoppningstalanger.

Ryttaren Wilma Marklund är född och uppvuxen i Piteå. Hästintresset ärvde hon från sin mamma och hon började rida tidigt.

– Att rida snabbt har alltid varit min grej så det var mycket uteritter och spännande lekar när jag var liten, berättar hon.

Redan då fick hon anpassa det vilda livet lite eftersom hon bara har syn på ett öga.

– När jag var tre år gammal kom min pappa kom hem från jobbet en dag och upptäckte att ljuset föll olika i mina ögon. Han sa att vi skulle leka pirat och satte på mig en lapp, men jag ville bara ha den för det högra ögat. När han frågade varför sa jag att jag inte såg annars, berättar Wilma.

Det blev ett snabbt besök till den lokala vårdcentralen där de kunde konstatera att det var cancer. Redan nästa dag åkte hela familjen ner till Stockholm där Wilma opererades akut.

– De var tvungna att ta bort mitt högeröga, men som tur var hade det inte spridit sig till hjärnan. I dag har jag en ögonprotes som byts ut varje år.

När Wilma var fyra år blev hon klar med cancerbehandlingen. Det firade familjen med att införskaffa Bamse.
När Wilma var fyra år blev hon klar med cancerbehandlingen. Det firade familjen med att införskaffa Bamse.

Tagit tre JSM-guld

Själv kommer hon inte ihåg mycket och har inget minne av att se med två ögon. Men hennes föräldrar påverkades en hel del.

– Det var hemskt för dem och det gjorde att de skaffade fler barn. De hade nog tänkt sig att nöja sig med mig annars. Vi brukar skämta om att mina syskon är reserverna, skrattar Wilma.

Eftersom hon inte vet något annat än att ha syn på bara ett öga har hon inget att jämföra med, men hon är norrländskt lugn och obrydd över den situationen.

– Det gör att jag måste vrida huvudet mer när jag rider, framförallt i svängar till höger, men det fungerar för mig även om det ser lite roligt ut på en del bilder.

Numera tävlar hon på stor häst sedan många år, men redan på ponny gick det bra även om hon aldrig nådde mästerskapen. Sedan har det bara fortsatt uppåt.

– Det som driver mig är att jag älskar hästar och att jobba med individer som är olika.

Wilma har vunnit tre junior-SM-guld. Den första vinsten 2015, när hon bara var 16 år är fortfarande en av hennes favoritsegrar.

– Jag hade lyckats kvala in trots att jag bara tävlat i norra Sverige och trodde aldrig att jag skulle ha en chans i konkurrensen. Vi funderade faktiskt på att inte åka för det var så långt till Borås. Sedan vann jag och alla var chockade, även mina föräldrar, berättar Wilma.

Wilma med lillasyster Tyra.
Wilma med lillasyster Tyra.

”En fantastisk upplevelse”

En annan händelse som förändrade hennes liv var när hon tävlade på Göteborg Horse Show 2019 och blev upptäckt av ledningen för Young Riders Academy. De blev djupt imponerade av hennes ridning och Wilma bjöds in till uttagningarna till akademin.

– Det vanligaste är annars att man blir utsedd av förbundet i det land man tävlar, men jag fick chansen ändå. Det var fantastiskt.

Det blev en tuff gallring när 40–50 selekterade unga ryttare från 17 länder skulle bli åtta lyckliga deltagare som sedan skulle få chansen att rida för en professionell elittränare under sex månader samtidigt som de undervisades i allt från ekonomi till veterinärlära. Selektionspanelen var guldkantad med namn som Otto Becker, Jean-Maurice Bonneau och Franke Sloothaak.

– Det har varit en fantastisk upplevelse och all träning har varit betald, annars hade jag aldrig haft denna möjlighet, säger Wilma, som numera även är stolt ägare till en Rolex, eftersom klockföretaget sponsrar utbildningen.

Efter periodens slut har hon stannat i Belgien och fortsatt träna för Henk Nooren, som hon hade under akademitiden.

– Den största skillnaden mot Piteå är att man kan rida ute året om och att det är nära till tävlingar. Sedan har jag bott ensam utan min familj och det känns faktiskt bra. Mer självständigt, säger Wilma.

”Har alltid en plan”

Ridningen har också utvecklats och hon tycker själv att hon är en mycket bättre ryttare efter de sex månaderna.

– Men jag började utvecklas redan då jag åkte till Tyskland efter studenten. Jag stannade ett år och red åtta hästar om dagen förutom allt annat arbete. Det var tufft, men lärde mig att jobba hårt, utbilda hästar och alltid ha en plan.

Just planerandet är Wilmas styrka. Hon är psykiskt stark och vet vad hon vill inne på banan.

– Jag har alltid en plan. Mentalt känner jag mig säker.

Har du några förebilder?

– Steve Guerdat och Marcus Ehning. De är fantastiska. Steve är jättetrevlig med sina hästar framför allt.

Har du några svagheter?

– Jag känner att jag kan utvecklas på alla områden.

Vilka råd har du till andra som vill lyckas som hoppryttare?

– Var nyfiken. Jag vill lära mig allt om allt. Jag är nyfiken på det mesta kring hästarna och ridningen. Jag vågar också fråga när jag inte kan något. Man ska inte låtsas vara så cool.

Slutligen: grattis, Wilma! Du har tillsammans med Erik Nordström blivit utsedd till Sveriges mest lovande unga hoppstjärna.

– Oj, vad kul! Nu blev jag förvånad.

Fotnot: Young Riders Academy är ett internationellt program där åtta utvalda unga ryttare får professionell utbildning.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN